WhatsApp, kullanıcı verilerini artık paylaşmayacak

WhatsApp, kullanıcı verilerini artık paylaşmayacak

Facebook, WhatsApp ve İngiltere Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO), Facebook ve WhatsApp'ın kullanıcı verilerini nasıl paylaştığı konusunda uzun süredir devam eden araştırmalarına son verdi

ICO, soruşturmayı kapattığını açıkladı. WhatsApp ve Facebook'un aslında temel veri işleme dışındaki herhangi bir şey için kullanıcı verilerini paylaşmayacağı sonucuna varıldı.

Facebook ve WhatsApp arasındaki kullanıcı verilerinin paylaşımı konusundaki dava sonuçlandı. WhatsApp, İngiltere’deki kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmayacak.

ICO soruşturması, 2016 yılının Ağustos ayında başlatıldı ve WhatsApp'ın gizlilik politikasına yaptığı bir güncellemeyle , kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmaya başlamayı planladığı bildirildi.

Dava sonrasında alınan karara göre WhatsApp ve Facebook herhangi bir para cezasına çarptırılmadı. Bunun dışında Facebook, güvenlik sistemini Verilerin Korunması Yönetmeliği’nin (GDPR) gereklerini yerine getirene kadar WhatsApp, herhangi bir veriyi Facebook ile paylaşmayacak. Gerekli düzenlemeler sağlandıktan sonra Facebook, verileri talep edebilecek.

ICO komisyon üyesi Elizabeth Denham, “Veri koruma yasası bir şirketin kişisel verileri paylaşmasını engellemez. Sadece yasal gerekliliklere uymak zorundadır” dedi. ICO'nun soruşturmasının sonucu olarak Facebook'u cezalandırmayacağını söyleyen Denham, “Çünkü WhatsApp yasadışı şeyler yapmak istese bile, aslında hiç yapmadı. Bu da Facebook için bir kazanç” dedi.

Denham, soruşturmasının, WhatsApp ve Facebook arasında kişisel verileri paylaşma fikriyle ilgili çeşitli sorunlar olduğunu söyledi: "WhatsApp, kişisel verilerin bu şekilde paylaşılması için yasal bir dayanak temeli belirlemedi. WhatsApp, bu tür kişisel verilerin paylaşılmasıyla ilgili olarak kullanıcılara yeterli adil işlem bilgisi sağlamada başarısız olmuştur. Mevcut kullanıcılar ile ilgili olarak, bu paylaşım, kişisel verilerin, bu tür verilerin elde edildiği amaca uygun olmayan bir amaç için işlenmesini içerecektir. Verileri paylaşmış olsaydı, Veri Koruma Yasası'nın birinci ve ikinci veri koruma ilkelerine aykırı davranacaklarını keşfettim" dedi.

Bir WhatsApp sözcüsü ICO'nun soruşturması hakkında yaptığı açıklamada, “WhatsApp, kullanıcılarımızın gizliliği konusu oldukça önemli. Çok az veri topluyoruz ve her mesaj uçtan uca şifreleniyor. Geçen sene tekrar tekrar belirttiğimiz gibi, İngiltere Bilgi Komiserinin Avrupa'da herhangi bir yerde endişe duyduğunu söylediği şekilde veri paylaşmıyoruz” dedi.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.