“YAŞAM SENİN ELLERİN”

“YAŞAM SENİN ELLERİN”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO)  “Temel Yaşam Desteği” konusunda üniversite gençliğinde farkındalık oluşturmak adına önemli bir etkinliğe imza attı.

Kampüs içinde düzenlenen platformda, İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, Öğretim Elemanlarının refakatinde, maketler üzerinde uygulamalı olarak kalp masajı ve suni solunum yapmayı anlattı.İKÇÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün desteklediği, “Topluma Temel Yaşam Desteği Farkındalığının Kazandırılması” Projesi,  İKÇÜ SHMYO Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Melek Pehlivan yürütücülüğünde, Proje Araştırıcıları  Öğr.Gör. Neşe Can Mercan ve Öğr.Gör.İbrahim Çınar’ın katkısıyla İKÇÜ’de hayat buldu.İKÇÜ akademik, idari çalışanlarının da ilgi gösterdiği etkinliğe katılan herkes “Yetişkin Temel Yaşam Desteği” uygulamalarını maketler üzerinde deneyimledi.

Alana gelen Rektör Prof.Dr.Galip Akhan, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Fikri Salman, İKÇÜ SHMYO Müdürü Yrd. Doç.Dr. Mustafa Soyöz İle Genel Sekreter V. Nurettin Memur da katılım sağlayarak destek oldu.

“Hayati önem taşıyor”

Hastane dışında ani gelişen kalp durmalarında profesyonel sağlık görevlileri gelene kadar uygulanacak temel yaşam desteği farkındalık etkinliğine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Akhan, “ 112 Acil Servis aranmadan önce doğru ve bilinçli şekilde yapılan Temel Yaşam Desteği, ani kalp durması sonrası hayatta kalma oranının artmasına ve geç müdahale sonucu oluşabilecek nörolojik hasarların azalmasına katkı sağlayabilir. Bu yüzden Temel Yaşam Desteği, hayati önem taşımaktadır. Üniversitemizde düzenlenen bu projeye destek veren SHMYO Müdürü Yrd. Doç.Dr.Mustafa Soyöz ile projeye katkı sunan hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.” diye konuştu.Bu gibi etkinlikleri periyodik olarak tekrar etme arzusunda olduklarını kaydeden Proje Yürütücüsü İKÇÜ SHMYO Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Melek Pehlivan, amaçlarının topluma erken başlatılan kalp masajı ve suni solunumun önemini anlatmak ve hayat kurtarmak adına farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Pehlivan, “Dünyada ve ülkemizde bu amaçla yapılan değerli projeler bulunmaktadır. Biz de İlk ve Acil Yardım Bölümü 2. sınıf öğrencileri ile birlikte "Topluma Hizmet Uygulamaları" dersi kapsamında hazırlamış olduğumuz bu sosyal sorumluluk projesi ile üniversitemizde bu konuya dikkat çekmek istedik. Katılımcılarımız, temel yaşam desteği ile ilgili açıklamalar ve demostrasyondan sonra maketler üzerinde, uygulamalı olarak kalp masajı ve suni solunum yapmayı deneyimlediler” dedi.BAP tarafından destek gören proje sayesinde İKÇÜ’ye iki adet Otomatik Eksternal Defibrilatör (Taşınabilir Kalp Şok Cihazı) kazandırdıklarını da söyleyen Yrd.Doç.Dr. Pehlivan etkinliğe katılanları, acil bir durumda temel yaşam desteği uygulamalarını yapabilmeleri ve  Taşınabilir Kalp Şok Cihazını kullanabilmeleri için eğitim alıp yasal uygulayıcı olabilmeleri konusunda teşvik etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.