“Yeni Anayasa ile 16 aylık hükümetler tarih olacak”

“Yeni Anayasa ile 16 aylık hükümetler tarih olacak”

İlker Astarcı MÜSİAD İzmir’e Konuk Oldu

Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanı İlker Astarcı, MÜSİAD İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Derece Koleji Konferans Salonunda düzenlenen konferansı MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, üyeler ve üyelerin çalışanları izledi.
 
MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü: “ Sivil toplum kuruluşu olarak üyelerimizin gelişiminin yanı sıra toplumun bilinçlenmesi ve sağlıklı bilgiler edinmesi noktasında bu tip bilgilendirme toplantılarını çok önemsiyoruz. Bu kapsamda bugün de burada “Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa” konusunda işyerlerimizde çalışanlarımıza yönelik bir etkinlik düzenlemiş bulunmaktayız. Ülkemizin içinde bulunduğu referandum sürecini değerlendirmek amacıyla düzenlediğimiz konferansta bugün bizlerle birlikte olan konunun uzmanı Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanı İlker Astarcı’ya teşekkür ediyoruz.” dedi.
 
"Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa" konulu konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanı İlker Astarcı, referandum sürecini değerlendirdi. Astarcı: “Türk milletimiz 16 Nisan’da asrın kararı olarak nitelendirdiğimiz bir halk oylaması ile karşı karşıya gelecek. Asrın kararı diyorum çünkü bugüne kadar Türk milleti 5 tane Anayasa yazdı. Özellikle son 82 Anayasa’sı bir darbeden sonra yazılan Anayasa’dır. Ha keza bir önceki 61 Anayasa’sı da darbeden sonra yazılmıştır. Anayasa’ya kelime olarak anlamına baktığınızda devlet ve millet arasında toplumsal bir mutabakat olarak geçmektedir. Bakıyorsunuz hala bugün kullandığımız 82 Anayasası’nda millet hiçbir şekilde yer almamıştır. Hatta milletin iradesini hiçe sayıp darbeciler tarafından meşru bir hükümet devrilerek o darbeciler bir Anayasa yazıyor. Bu Anayasa hiçbir şekilde milletin ihtiyacını karşılamadığı için 17 kez müdahale edilmiştir. 17 değişiklikle 113 madde değiştirilmiştir.” dedi.
 
Milletimiz dik duruşunu 16 Nisan’da gösterecektir.
 
İlk defa gerçekten milletin iradesinin tecelli edeceği bir Anayasa’nın önümüze sunulduğunun altına çizen Astarcı: “Yıllardır bu ülkenin çift başlılıktan çekmiş olduğu 2001 krizini hatırlayın. Bir Anayasa kitapçığının fırlatılması ile neler yaşadı bu millet. Koalisyon dönemlerinin sıkıntılarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Yıllardır kriz üstüne kriz, kaos üstüne kaos. İnşallah bu yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile Türk tipi anayasa, bakın ne dedik devlet ile millet arasında toplumsal mutabakat dedik, başkanlık sistemi denmiyor, resmi adı da cumhur kelimesinin muhafaza edildiği Cumhur Başkanlığı Hükümet sistemi 16 Nisan’da halkımızın oylamasına sunulacak. Bu sayede çift başlılık ortadan kalkacak, koalisyon dönemleri tarih olacak.
 
Ortalama 67 yılda 48 tane hükümet kurulmuş 16 aylık hükümetler tarih olacak. 5 yılda bir sandığa gidilecek ve bir seçimde hem Cumhurbaşkanı hem de meclis seçilecek. İnşallah bundan sonra da siyasi istikrar hakim olacak ve ilk defa Türk siyaseti bir uzlaşma kültürü ile tanışacaktır. Bu millet siyasi istikrar gördüğünde taşı sıksa suyunu çıkarıyor. Son 15 yılda siyasi istikrar yakalandığında neler yapıldığını gördük. Milli gelirimiz 3 bin 500 Dolar’dan 10 bin Dolar’a çıktı. Savunma sanayisindeki dışa bağımlılığımız yüzde 80’den yüzde 40’a düştü. 175 ülkede büyükelçiliğimiz açıldı, hava yolları milletin yolları haline geldi; bunları çoğaltmak kolay. Devlet içerisindeki karar mekanizmaları da inanılmaz bir sürat kazanacak. Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu yıllarıdır konuşuluyordu. Ben diyorum ki yeni anayasa 15 Temmuz’a kadar bir ihtiyaçtı, 15 Temmuz’dan sonra bu bir beka meselesi haline gelmiştir. İnşallah bu asil millet 15 Temmuz’da tüm dünyaya nasıl ispatlamışsa dik duruşunu yine feraseti ile basireti ile en hayırlı kararı vereceğine inanıyorum.” dedi.
 
Konuşmalarının ardından MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanı İlker Astarcı’ya katılımlarından dolayı teşekkür edilerek hediye takdim etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.