“YENİLEMEK BAŞKA, KAPATMAK BAŞKA”

“YENİLEMEK BAŞKA, KAPATMAK BAŞKA”

Cumhurbaşkanına meclisi fesih yetkisinin verilmediğinin altını çizen Sürekli, “15 Temmuz’da hainler başarılı olsaydı Meclisi feshedeceklerdi” dedi.

Referandum çalışmalarını Ödemiş, Tire, Selçuk ve Karşıyaka’da sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, günün ilk programında Ödemiş’te STK temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi. Belediye Başkanı Mahmut Badem’i makamında ziyaret eden Sürekli, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanlığında partililerle bir araya geldi. Daha sonra muhtarlarla birlikte yapımı tamamlanmak üzere olan Ödemiş Devlet Hastanesi’ni inceleyen Sürekli buradaki programlarının ardından Tire-Belevi yolu temel atma töreni için Tire’ye geçti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte temel atma törenini gerçekleştirdikten sonra başka partilerden AK Parti’ye geçen vatandaşlara rozet takma merasimine katılan Sürekli buradan memleketi Selçuk’a geçerek yeni Hükümet Konağı temel atma törenine katıldı. Sürekli, günün son programında Karşıyaka’da STK temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

“YENİLEMEK BAŞKA, KAPATMAK BAŞKA”

Sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda konuşan Sürekli, Cumhurbaşkanı tarafından meclisin fesih edilebileceği tartışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sürekli şöyle konuştu;

"Yeni sistemde Cumhurbaşkanına fesih yetkisi verilmiyor. Fesih denilen olay darbe anayasalarında olur. Eğer 15 Temmuz’da hainler başarılı olsaydı, Meclis feshedilecekti, parlamento kapatılacaktı. Bunun örneği 1960 ve 1980'de yaşandı. Meclisler darbelerde feshedilir. Anayasa değişikliği fesih değil seçim yenilemesi getiriyor. Seçimlerin yenilenmesi bir tıkanmaya karşı, krize karşı bir tedbirdir. Mevcut anayasanın 116. maddesinde Cumhurbaşkanı Meclisi seçime götürebiliyor. Seçime götürme ayrı bir şey, kapatmak ayrı bir şey. Fesih, Meclisin kapatılmasıdır. Hangi şartla seçime götürebiliyor? 7 Haziran'ı hatırlayın. Tek başına bir parti iktidara gelmedi. Hükümet kurma görüşmeleri de sonuç vermedi. 5,5 ay sonra Türkiye'de tekrar seçim yapıldı.”

“BU YETKİ KARŞILIKLI OLACAK”

Cumhurbaşkanının seçim kararı alabilme yetkisinin tek taraflı olduğunun empoze edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Sürekli, “Bu yetki karşılıklı olacak. Aynı şekilde TBMM de seçim kararı alabilecek. Buradaki ince noktaya dikkat edelim; her iki taraf da seçime götürme kararı alırsa kendisini de seçime götürme kararı almış olacak. Böylece otomatik olarak iki güç birden seçime gitmiş olacak. Çünkü seçimler aynı gün ve 5 yılda bir yapılacak. O yüzden alınacak seçim kararı, her iki iradeyi de bağlayacak" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.