Yrd. Doç. Dr. Kavaklı’dan “Basın Hukuku” dersi

Yrd. Doç. Dr. Kavaklı’dan “Basın Hukuku” dersi

İzmir’de “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” devam ediyor...

Basın İlan Kurumu (BİK) İzmir Şube Müdürlüğü’nün, İŞKUR İzmir İl Şube Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile organize ettiği “ Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde devam ediyor.

İzmir’de “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”na Ege Üniversitesi İletişim fakültesi Gazetecilik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı’nın “Basın Hukuku” eğitimi ile devam edildi. Basın hukuku ile ilgili önemli bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, basın mevzuatının yanı sıra basın tarihi, etik, basındaki güncel değişikler ve gazetecilik hayatında edindiği tecrübeleri kursiyerlerle paylaştı.

          Basın İlan Kurumu (BİK) İzmir Şube Müdürü Ömer Faruk Çakır’ında takip ettiği seminerde Yrd. Doç. Dr. Kavaklı,  basın hukukunun diğer iş kolları hukukundan farklı olarak ayrı kanunlarla hazırlandığının üzerinde durdu.  Yrd. Doç. Kavaklı, “Basın İş Kanunu, gazetecinin çalışmaya başladığı andan itibaren onu korumaya yönelik bir kanun. Türkiye’deki iki özel iş kanunundan biri olan Basın İş Kanunu, olağanüstü bir dönemde hazırlandığı için diğer sektörlerin ulaşamayacağı birçok hakkı gazeteciye sunar. Bu haklar 1952’de 5953 Sayılı Yasa ile başlar. Ancak en köklü değişiklik 1961 yılında yapıldı. 212 Sayılı Kanunla önemli maddeler getirildi. Bu yasanın kabul edildiği tarih Basın Bayramı olarak kutlanır. Bu kanun üzerinde zaman içinde değişiklikler yapıldı. Kanundaki son değişiklik 2008 yılında yapıldı ve 4 maddesi değişti. Kanun bu değişikliklere rağmen gazetecinin birçok hakkını savunur” şeklinde konuştu.  

Dersin devamında gazetecinin işe girdiği anda yapacağı sözleşmede nelere dikkat etmesi gerektiği üzerinde duran Yrd. Doç. Oğuzhan Kavaklı, gazetecinin haklarını, işverenine karşı sorumlulukları ve işverenin çalışanlara karşı sorumluluklarına değindi.

Eğitime İletişim Fakültesi mezunları öncelikli olmak üzere, Sosyal Bilimler ağırlıklı fakülteler ile iletişim meslek lisesi mezunu 25 kursiyer katılıyor. Bilgi teknolojilerinde yaşanan değişim ve dönüşüm ile birlikte nitelikli insan kaynağı oluşturmak, yeni nesil gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen sertifika programında;  “İstihbarat Haberciliği, Haber Fotoğrafçılığı, Medya Tarihi, Televizyon Haberciliği, Haberde İnfografik ve Görsellik, Dijital Habercilik, Görsel Habercilik, Medya ve Etik, Politika Haberciliği, Spor Muhabirliği, Ajans Haberciliği, Röportaj Teknikleri, Televizyon Spikerliği, Basın Hukuku, Haber Toplama ve Yazma, Kültür ve Sanat Haberciliği” gibi dersler program kapsamında veriliyor. Programı başarılı ile tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek ve yerel gazetelerde çalışma imkânı sağlanacak.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.