1-7 Mart Yeşil Ay Haftası

1-7 Mart Yeşil Ay Haftası

Diyetisyen Tuğba Günal yazdı; 1-7 mart yeşil ay haftası

Danışanlarımın alkol tüketimi ile ilgili sorularında hep değerlendirme terazime vereceği mutluluk ve ayarlı tüketiminde vereceği faydalar ile diyetetik değerlendirme açısından kalorisi ve vücutta tutacağı su miktarı değerlerini koyarım.

Kısaca hesap edersek 1 gram alkol 7 kaloridir. Marketten içki aldığımızda şişe üzerinde alkol oranını okuyabiliriz. Mesela rakının alkol oranı 50 dir. 100 ml rakı içtiğinizde ortalama 350 kalori almış olursunuz.

Diyetisyen önerilerine devam edecek olursak alkol aldığınız zaman hemen ardından yoğurt tüketmeye çalışın. Bol bol su için sonrasında. Ertesi gün mutlaka bol su ve yanı sıra hafif gıdalar tüketin.

Buraya kadar söylediğim her şey bir içecek çeşidi olan alkol çeşitleri ile ilgili idi.

Oysa bu hafta Yeşilay haftası ,ve alkol ve madde bağımlılığı bireysel ve toplumsal olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili önemli bir sorundur. Bağımlılık bireylerde hastalık, yaşam süresinin ve kalitesinin azalmasının yanı sıra toplum tarafından dışlanma gibi sosyal sorunlara da neden olduğu bilinmektedir. Bağımlılığı olan bireylerin yanlış yeme davranışı içerisinde oldukları ve beslenme alışkanlıklarının değiştiği görülmüştür. Bağımlılık yapan maddeler beslenme durumunu ve iştahı etkilemektedir. Alkol bağımlılığı birincil ve ikincil nedenlere bağlı olarak malnütrisyona(beslenme yetersizliğine) neden olabilir. Birincil neden aşırı alkol alımıyla birlikte besin alımının azalması iken, ikincil neden ; alkolün sindirim sisteminde hasar meydana getirmesiyle oluşan bulantı, kusma, iştahsızlık ve emilim bozuklukları sebebiyle malnütrisyona neden olmasıdır. Alkol bağımlılığı olan bireylerin bir çoğu geceleri geç saat de tek bir öğün yapmaktadır. Yemek yemeği kısıtlama davranışının sebebi ise madde yanıtını arttırmasıdır. Bu sebeple bağımlılığı olan bireyler maddenin etkisini arttırmak için besin kısıtlamasına gitmektedir.

Yapılan araştırmalarda madde bağımlılarının beden kütle indeksleri ve antropometrik ölçümleri alkol bağımlılarından daha düşük bulunmuştur. Her iki bağımlılıkta da bireylerin bir çoğu normal Beden kütle indeksi aralığında yer alırken, madde bağımlılarında zayıf bireylerin oranının alkol bağımlılarından daha fazla olduğu görülmüştür. Benzer şekilde alkol kullanan bireylerde hafif şişman ve obez olma riskinin arttığı, madde bağımlılarında ise madde kullanımı ile beden kütle indeksi arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.

Tedaviye alınan alkol veya madde bağımlılığı kişilerde beslenme alışkanlıkları değerlendirilmeli ve ilaç tedavisinin yanında kişiye özel beslenme programı uygulanmalı ve beslenme, davranış değişikliği eğitimleri verilmelidir.

Bağımlılıklarımızdan kurtulduğumuz ,hayatta herşeyi kişisel teramizde faydalı tarafı ağır basacak şekilde dengeleyebildiğimiz bir hayat dilerim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.