1 Milyon Kanserli Yumurta İmha Edildi!

1 Milyon Kanserli Yumurta İmha Edildi!

Ali Eyce yazdı; 1 Milyon Kanserli Yumurta İmha Edildi!

İzmirli ihracat firması EKTAV Tavukçuluk, İzmir’deki üreticiden alınıp, Tayvan’a ihraç edilen ve Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından içinde kanserojen maddeye rastlandı tespit edilen 1 milyon yumurtanın Tayvan’da imha edildiğini açıkladı.

Türkiye’de çıkan, Tayvan’da yok edilen içinde kanserojen madde olduğu iddia edilen ve imha edilen milyonlarca yumurtayla ilgili her gün yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında meydana gelen ve ortaya çıkan olayda İzmirli İhracat firması Ektav Tavukçuluk, Tayvan’la anlaşma yaparak Türkiye’de 78 değişik üretici firmadan temin ettiği 78 konteyner sofralık yumurtayı Tayvan’a ihracını gerçekleştirdi.

İhracatçı firma, firmaya ait internet sitesine koyduğu, avukatlarının imzası bulunan açıklamada: “Bahsi geçen 127 tonluk 5 konteyner Türk yumurtası, İzmir menşeili uzunca bir süredir yumurta üretimi gerçekleştiren üretici firmaya ait olup, 05.06.2023 tarihinde 3 konteyner ve 15.06.2023 tarihinde 2 konteyner olacak şekilde Tayvan’a varış yapmıştır. Tayvan devletinin yaptığı analizlerde AOZ test sonucunun pozitif çıktığı tarafımıza iletilmiştir. İlgili analiz sonuçları gerek üretici firma gerekse yetkili kurumlarla paylaşılmıştır. İhracatını gerçekleştirdiğimiz yumurtalarla ilgili, konu beş konteyner ürüne dair Tarım Bakanlığı verilen sağlık sertifikası ve diğer ihracat belgeleri tarafımızda mevcut olup bahsi geçen iddiaya dair incelemenin Tarım Bakanlığı tarafından ivedilikle sonuçlandırılacağını umut ediyoruz.” dendi.

İhracatçı firma Dış İlişkiler Sorumlusu, söz konusu yazılı açıklama ve iddialarla ilgili olarak yumurtaları yurt dışına satışına aracılık eden firma olduklarını, birçok firmadan yumurta temin edip Tayvan’a ihraç ettiklerini, bunların içinde İzmir’de üretim yapan Işık Yumurta’dan alınan 5 konteyner yumurtaların içinde Tayvan’da yapılan incelemelerde yumurtalarda kanserojen madde bulunduğunu tespit edildiğini, konuyla ilgili kendilerine bilgi verildiğini, yumurtaların iade edilmediğini Tayvan’da imha edildiğini, durumla ilgili olarak da Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’na bilgi verildiğini belirtti.

İhracatçı firma Ektav Tavukçuluk yetkilisi, sorumuz üzerine kanserojen madde içeren yumurtaların temin edildiği üreticinin de İzmir’de üretim yapan Işık Yumurta olduğunu söyledi.

Işık Yumurta’dan 10 gündür beklediğimiz cevabı noktasına, virgülüne dokunmadan yayınladık. Işık Yumurta kendilerine Tayvan’dan resmi bildirimde bulunulmadığını, yumurtalarının iade edilmediğini belirtirken, İhracatçı firma EKTAV Tavukçuluk Işık Yumurta’dan alınan yumurtaların Tayvan’da inceleme sonucu kanserojen madde olduğu için imha edildiğini belirtti.

Ektav Tavukçuluk firması Dış İlişkiler Sorumlusu, hangi üreticiden alınan yumurtaların, Tayvan’da hangi analizlerden geçtiği ve hangi sonuçların elde edildiğine dair ellerinde belge olduğunu, bu belgenin aynısının da Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğunu belirttiler.

İhracatçı firma Ektav Tavukçuluk, yaşanan bu olayla ilgili olarak firmaya ait internet sitesine açıklama koyup, yumurta tedariki yaptıkları diğer firmaların zan altında kalmaması için geçici olarak sitelerini ulaşıma kapattıklarını belirttiler.



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.