10 haftanın üstündeki bebeğe kürtaja hapis cezası!

10 haftanın üstündeki bebeğe kürtaja hapis cezası!

Özel bir klinikte 10 hafta üzeri hamilelere yasadışı kürtaj yapan doktordan anestezi uzmanı ve sekretere kadar 11 kişiye verilen hapis cezaları Yargıtay’ca onandı.

Yargıtay'ın kürtaj konusunda verdiği kritik bir karar, çocuk aldırmak isteyen anne adayları ile doktorlar arasındaki tartışmalı ilişkileri ve insani dramları da ortaya koydu. Yargıtay, Bursa'da özel bir klinikte, yasal sınır olan 10 haftanın üzerindeki hamilelere illegal olarak kürtaj yapanlara "çocuk düşürme" suçundan verilen hapis cezalarını onadı.

Yargıtay'ın kararına konu olay 2006'da Bursa'da yaşandı. Bursa Emniyeti'ne yapılan "Doktor İ.Ş. yasal süresinin üzerinde (10 hafta) gebelikleri olanların çocuklarını para karşılığı düşürüyor" ihbarı üzerine soruşturma başlatıldı. Teknik takip sonucunda doktor İ.Ş.'nin muayenehanesinde sekreteri E.T., narkozcular F.O. ve B.B. ile birlikte gebelikleri 10 haftadan fazla olan kadınların çocuklarını düşürdükleri tespit edildi. Bazı doktorların da İ.Ş.'nin muayenehanesine ücret karşılığı hasta gönderdikleri anlaşıldı.

'ÇOK KAZANIYORUM'

İ.Ş.'nin Antalya'da bulunan bir doktor ile yaptığı bir telefon görüşmesi de kayıtlara girdi. O görüşmede İ.Ş.'nin "Ben kızlık zarı artı büyük kürtajı 20-22 haftaya kadar yapıyorum. Çok iyi para kazanıyorum. 3 bin lira alıyorum. Bütün mesele piyasayı toplamak. Enfes paralar veriyorlar. Biraz yasal olmuyorsa da parası iyi" dediği belirtildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında İ.Ş.'nin kliniğine 11 Nisan 2007'de baskın yapıldı. Burada İ.Ş.'ye hasta gönderen doktorların belgelerine de ulaşıldı. Baskından 8 gün sonra İ.Ş., muayenehanesinde kendini asarak intihar etti. 2007 yılında basit bir intihar vakası olarak kayıtlara giren Jinekolog Doktor İ.Ş.'nin (57) ölümünün arkasındaki sır da Yargıtay kararı ile ortaya çıktı. Buna göre İ. Ş., kürtaj konusunda yaşanan skandal dolayısıyla intihar etti.

savcılık, ölen İ.Ş. hakkında takipsizlik kararı verirken, klinikte yanında çalışan sekreter E.T. ve narkozcular F.O. ile B.B. ile kliniğe hasta yönlendiren 8 doktor hakkında dava açıldı. Mahkeme E.T., F.O. ve B.B'ye "suç örgütüne üye olmak" suçundan 1 yıl 8 ay, ayrıca "tıbbi zorunluluk bulunmadan 10 haftadan fazla gebe olan kadının çocuğunu düşürtmek" suçundan E.T.'ye 7, F.O.'ya 5, B.B'ye 2'şer kez 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

DOKTORLARA 10'AR AY

Kliniğe hasta yönlendirdiği tespit edilen sanık doktorlara ise her bir hasta için 10'ar ay hapis cezası verildi. Yasal sınırın üzerinde kürtaj yaptıran sanık kadınların ise adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi. Sanıkların temyiz istemini görüşen Yargıtay 14. Ceza Mahkemesi de yerel mahkemenin kararlarını onadı. Klinikte anestezi uzmanı olarak 8 çocuk aldırma operasyonunda hazır bulunan narkozcu hakkındaki hapis cezası da "Narkoz yaptığı şahısların hamilelik sürelerini bilmeyebilir" itirazına rağmen onandı.

'2 BİN TL'YE VERDİKLERİ HAPLA DÜŞÜK YAPTIM'

Kürtaj yaptıran kadın sanıklardan E.E., 22 haftalık hamileyken erkek arkadaşının bulduğu İ.Ş.'nin kliniğinde kürtaj yaptırdığını söyledi. Sanık S.K. ise "Nikâhsız birliktelikten hamile kaldım. 3 aylık hamileliğimi sonlandırmak için kliniğe gittim" dedi. Sanık M.D. "Erkek arkadaşımdan hamile kaldım, ancak çocuğu kabul etmedi. Bunun üzerine kürtaj yaptırdım" ifadelerini kullanırken, sanık F.D. "Evlenmek istediğim kişiden ikiz hamile kaldım. 5 aylık hamileliği sonlandırmak için kliniğe gittim. 2 bin TL karşılığında hap verdiler. Bu haplar sayesinde evde düşük yaptım. Babam çocukları gömdü" şeklinde ifade verdi.

MEVZUAT NE DİYOR?

TCK'nın "Çocuk düşürtme" başlıklı 99. maddesi şöyle: "Rızası olmaksızın çocuk düşürten, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi 10 haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Çocuğunun düşürtülmesine rıza gösteren kadın hakkında bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur."(Habertürk)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.