100 BİN SINIRI AŞILDI

100 BİN SINIRI AŞILDI

Çalıştaya 50 üniversite ve çeşitli kamu kurumlarından, 130’dan fazla temsilci katıldı.

DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Beşinci Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı ve DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın katılımları ile 9 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Çalıştaya 50 üniversite ve çeşitli kamu kurumlarından, 130’dan fazla temsilci katıldı.

Çalıştayınaçış konuşmasını gerçekleştiren DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı,Çalıştay’da ortaya çıkacak bulgular ve tavsiyelerin Türkiye’ninuluslararasıyükseköğrenimde cazibe merkezi olması için kapsamlı bir stratejigeliştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. DEİK/Eğitim Ekonomisiİş Konseyi’nin kuruluş amacı olan uluslararası öğrenci sayısının 2015 yılında100 bine çıkarılması hedefine ulaşıldığını belirten Rona Yırcalı, İş Konseyininyeni hedefinin, özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerden öğrenci teminedilmesi olduğunu ifade etti. Yırcalı, Türkiye’ye daha fazla uluslararasıöğrenci gelmesi için üniversiteler, iş dünyası, DEİK/Eğitim Ekonomisi İşKonseyi, ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve her şeyden önemlisiYüksek Öğretim Kurulu (YÖK) arasında koordinasyon ve işbirliğinin tesis edilmesigerektiğini söyledi.

DEİK/EğitimEkonomi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise, dünyageneline yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkelerin başında Çin, Hindistan,Almanya, Güney Kore ve Suudi Arabistan’ın geldiğini söyledi. Dünyadaki uluslararasıöğrencilerin yüzde 53’ünün Asya Kıtası’ndan çıktığını belirten Dr. Aydın,dünyadaki her altı uluslararası öğrenciden birinin Çinli olduğunu; 2025 yılıprojeksiyonuna göre Çin’in önümüzdeki yıllarda dünyaya en fazla uluslararasıöğrenci gönderen ülke olmaya devam edeceğini söyledi. Nijerya’nın uluslararasıöğrenci getirilmesi konusunda Türkiye’nin önüne geçtiğini belirten Dr. Aydın,Türkiye’nin hedefinde Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan olduğunu da ifade etti.Dr. Aydın, yurtdışında okuyan Çinli öğrencilerin yüzde 95’inin kendi imkânlarıile okumakta olduğunu ve Afrika pazarına yöneldiklerini söyledi. DEİK İşKonseyi Başkanı Dr. Aydın, devlet finansmanı ile EEİK gibi kurumlarınişbirliğinde yapısal bağlamda özerk bir tanıtım ajansının kurulması gerektiğinive kurulacak ajans kanalıyla, hem Türkiye’nin hem de “Study in Turkey”markasının tanıtımının yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Bilgi kalitesiyüksek öğrencinin Türkiye’ye gelmesi için çalışmaların yapılması gerektiğiniifade eden Dr. Aydın, “OECD 2014 verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4,5milyondan fazla öğrenci kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversiteeğitimi almakta. Bu rakamın 2025 yılında 8 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte”dedi.

Çalıştay açılışında ayrıca İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı HamideErtepınar tarafından “Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite SeçiminiEtkileyen Faktörler” başlıklı saha çalışmasının sunumu yapıldı. Çalışmaya göre2025 yılında uluslararası öğrenci sayısının 8 milyona çıkması bekleniyor. Çalışmaya göre uluslararası öğrencilerin üniversite seçim tercihlerindeTürkiye’nin ekonomik gelişmişliği, yüksek öğrenim imkanları ve kültürelyakınlığını öne çıkıyor. 36 üniversiteden 850 uluslararası öğrenci üzerindeyapılan çalışmaya göre yoğunluklu olarak uluslararası öğrencilerin bulunduğubölgeler İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli ve İzmir olmakla birlikte,Türkiye’yi tercih eden yabancı uyruklu öğrenciler büyük oranda Asya, Orta Doğuve Afrika ülkelerinden geliyor.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Denklik ve Tanınırlık’, ‘Tanıtım ve Markalaşma’, ‘KamuKurumlarından Beklentiler’, ‘Uluslararası Öğrencilerin Uyum ve MemnuniyetSüreci’, ‘Üniversitelerin Uluslararası Öğrencilere Karşı Sorumlulukları’ konubaşlıkları altında katılımcılar, sorunları ve çözüme yönelik politika veuygulama önerilerini ele alan oturumlarda biraraya geldi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.