100 yerli elektrikli otobüsler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslime hazır

100 yerli elektrikli otobüsler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslime hazır

Bozankaya’nın yüzde 100 yerli E-Karat’ları İzmir’de hizmete giriyor

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu kuruldu. Bozankaya’nın tasarlayıp ürettiği Türk mühendisliğinin gururu yüzde 100 yerli elektrikli otobüsler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslime hazır. Tek şarjla 250 kilometre yol gidebilen çevreci ve ekonomik otobüsler, 45 günlük test sürecinin ardından hizmet vermeye başlayacak.

İzmir’i çevreci otobüsler taşıyacak... Yeni nesil araç projeleriyle adını dünyaya duyuran Bozankaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi için ürettiği 20 adet elektrikli otobüsü teslim ediyor. İzmir’de toplu ulaşıma katılmaya hazırlanan çevreci ve ekonomik E-Karat otobüsler, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu olarak tarihe geçecek. Bozankaya’nın ürettiği E-Karat otobüsler, test sürüşlerinden sonra hizmete girecek. Elektrikli otobüslerde görev yapacak şoförler özel eğitimlere tabi tutulacak. 

‘Yüzde 80’lik tasarruf sağlıyor’

Tamamen çevreci olan elektrikli E-Karat otobüslerin Türkiye’de toplu ulaşımda yeni bir sayfa açacağını belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Hem sessiz hem de çevreci otobüsleri İzmir’in hizmetine sunduğumuz için çok mutluyuz. E-Karat olarak adlandırdığımız elektrikli otobüslerimizin 10-12-18 ve 24 metrelik alternatifleri bulunuyor. Otobüslerimizin en önemli parçası olan akü sistemlerine 5 yıl garanti veriyoruz. 24 metrelik E-Karat’ın menzili yaklaşık 350 kilometre ve yaklaşık kilometrede 25 kuruş yakıyor. Otobüslerimizin çevreyi korumasının yanında dizel alternatiflerine göre yüzde 80’lik bir tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. Toplu ulaşımda yenil nesil araçların dönemi başlıyor. İzmir’in yanı sıra ülkemizin diğer şehirlerinde de elektrikli otobüslere ilgi var. Tecrübemiz ve yenilikçi yaklaşımımızla sektörde iddialıyız. Türk mühendisliğinin başarısı olan araçlarımızı önce tüm Türkiye’ye sonra dünyaya taşımak istiyoruz” dedi.

E-Karat’ın özellikleri şöyle:

- Hiç durmadan yaklaşık 350 kilometre yol alabiliyor.

- Klima açıkken 13 saat, klima kapalıyken 16 saat durmadan çalışabiliyor.

- E-Karat yokuş aşağı inerken enerji üretiyor ve kendisini şarj edebiliyor. 

- Tamamen sessiz çalışan E-Karat otobüsler 1 kilometrede 25 kuruş harcıyor.

- E-Karat otobüsler günde 2-5 saat arasında, geceleri şarj edilecek.

- E-Karat tamamen sessiz çalışıyor ve egzoz gazıyla hava kirliliği yaratmıyor.

Kısaca Bozankaya

1989 yılında Almanya’da bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve gelişen Bozankaya, raylı sistem araçları, toplu taşıma araç tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Bozankaya A.Ş. ise Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’in gerek alt yapısı gerekse bilgi ve birikiminin Türkiye’deki güncel bir yansıması olarak 2003 yılında Ankara’da kuruldu.  Son iki yılda cirosunun ortalama yüzde 6,2’sini Ar-Ge yatırımlarına ayıran Bozankaya, binde 9 olan Türkiye ortalamasını altıya ve hali hazırda devam eden 14 Ar-Ge projesiyle de, Türk otomotiv sektörünün bu alandaki ortalamasını ikiye katlıyor. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; ilk milli tasarım ve üretim elektrikli otobüsü, tramvay teknolojilerine sahip ve bu yüzden trambüs olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi ve yine kendi tasarımı düşük tabanlı (yolcu dostu) tramvayı üreten şirket olma unvanını getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.