'100. Yılda 1000 Kadın' projesi ESİAD’da tanıtıldı

'100. Yılda 1000 Kadın' projesi ESİAD’da tanıtıldı

YenidenBiz Derneği yürütücülüğünde, TÜSİAD'ın desteğiyle başlatılan “100. Yılda 1000 Kadın” projesi, ESİAD'ta düzenlenen toplantıyla İzmir iş dünyasına tanıtıldı.

Cumhuriyetimizin 100. yılında, iş hayatına çeşitli sebeplerle ara vermek zorunda kalmış eğitimli ve deneyimli kadınları yeniden iş hayatına hazırlamayı hedefleyen “100. Yılda 1000 Kadın” projesinin İstanbul’dan sonraki ikinci tanıtım toplantısı, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nde (ESİAD) gerçekleştirildi. Projenin iş dünyasında yaygınlaştırılması ve deneyimli kadın çalışan aday havuzunun genişletilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Elvan Ünlütürk ve Yeniden Biz Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere, İzmirli firmaların temsilcilerine proje hakkında bilgi verdi.

toplu-foto-1.jpg

"EV İŞLERİ KADININ KARİYERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Dünya Ekonomik Forumu’nun “Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu”na göre Türkiye’nin 146 ülke arasında 129. sırada olduğunu ve geçen yıla göre 5 sıra gerilediğini belirtti. Türkiye’de kadının ekonomik hayatta aktif olabilmesi için önünde çeşitli engeller bulunduğunu kaydeden Zorlu, şöyle devam etti:

"Kadınların işgücüne katılımında yasal açıdan herhangi bir ayrım bulunmasa da, aile yaşamından kaynaklanan beklentiler nedeniyle kariyer gelişimleri olumsuz etkilenmektedir. TÜİK’in son açıklanan iş gücü verilerine baktığımızda, geniş kapsamlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 17.2, kadınlarda ise yüzde 29.9 olarak ortaya çıkmaktadır. İş gücüne katılım oranı ise erkeklerde yüzde 72.1 iken, kadınlarda yüzde 36.1 olarak görülmektedir. Bu veriler göstermektedir ki, kadınların iş gücüne katılım ve istihdam oranları erkeklerin gerisinde, işsizlik oranı ise erkeklerin üzerinde seyretmektedir. Türkiye’de 21.2 milyon kadının iş gücüne dahil olmadığını, bunun sadece 9.3 milyonunun ev işleriyle meşgul olması nedeniyle iş gücüne dahil olamadığını görüyoruz. Aile yükümlülükleri nedeniyle çalışma hayatına ara veren ve yeniden dönmek isteyen kadınlar farklı sorunlar yaşamaktadır. Belli bir süre yeniliklerden ve gelişmelerden uzak kalan ve bazı özellikleri yetersiz hale gelen, özellikle yüksek nitelik gerektiren mesleklerdeki kadınların yetenek ve becerilerine olan güven azalmaktadır. Kadınların kendine güveni de kaybolmaktadır. Bu bağlamda YenidenBiz Derneğinin başlattığı bu projeyi son derece anlamlı buluyorum.”

salon-1.jpg

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Elvan Ünlütürk, özel sektörde kadın istihdamını artırmaya yönelik projeler yürütürken, bu yöndeki projeleri de desteklediklerini ifade etti. Ünlütürk, “TÜSİAD olarak hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını uzun yıllardır savunuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği hem bir insan hakları meselesi hem de demokratik gelişmişliğin, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru. Bu yaklaşım tüm söylemlerimizde ve hayata geçirdiğimiz projelerde bizim pusulamız. Toplumsal cinsiyet eşitliği çok boyutlu ele alınması gereken bir konu. Kız çocuklarının eğitime erişimi, kadınların iş gücüne katılımı, daha nitelikli ve katma değeri yüksek işlerde istihdam edilmesi, bakım sorumluluklarının eşit paylaşımı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, siyasette ve çalışma hayatında karar alıcı pozisyonlarda kadınların eşit temsili gibi tüm başlıkları birlikte düşünmemiz ve eş zamanlı ilerleme sağlamamız gerekiyor. Eğitim düzeyi yüksek ve çalışma hayatında önemli tecrübeye sahip kadınların, çeşitli programlarla desteklenerek çalışma hayatına tekrar katılımı; hem kadınlar hem şirketler hem ülkemiz için çok önemli bir potansiyel. Sizleri YenidenBiz Derneği'nin bu çalışmasına katılmaya ve şirketlerinizin insan kaynaklarını politikalarını bu programa entegre etmeye, ayrıca birlikte çalıştığınız diğer kurumlarla da paylaşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

1500 KİŞİYE ULAŞILDI

YenidenBiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere de 2014’te kurulan derneğin amaçları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Bugün burada yaklaşık 2500 kişilik bir havuz ve 100’den fazla gönüllüyü temsilen bulunuyorum” diyen Yeşildere, şöyle devam etti:

“Dernek olarak; 7 sene ve üzerinde çalıştıktan sonra, iş hayatına 6 aydan fazla ara veren ve yeniden çalışma yaşamına dönmek isteyen kadınlara destek oluyoruz. Türkiye’deki istatistiklere baktığımızda bugün iş hayatındaki kadınların sadece yüzde 17’sinin tepe noktalara gelebildiğini görüyoruz. Şu anda Türkiye’de üniversite mezunu işsiz kadın sayısı ise 600 bin. Kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik hayatında büyük etkisi olan Cumhuriyetimizin 100. Yılında böyle bir programı başlatarak, kadınlara dokunalım ve onların işe dönüşlerini kolaylaştıralım istedik. Bu amaçla özellikle teknik anlamda daha donanımlı olmalarını sağlayabilmek adına eğitimler veriyoruz. Mentörlük programının yanı sıra liderlik, takım oyunculuğu, kişisel gelişim gibi konularda eğitimler sunuyoruz. Bu eğitimlerin ardından üçüncü aşamada kurumlarla bir araya gelerek, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. ‘100. yılda 1000’ kadın diye yola çıktık. Şu anda 1500 kadına ulaşmış vaziyetteyiz. Gidecek hala çok yolumuz var. Bu toplantıları yapmamızın sebebi de bu.”

İŞ HAYATINA YENİDEN HAZIRLIYORLAR

Proje kapsamında, iş hayatına çeşitli nedenlerle ara vermiş veya vermek zorunda kalmış eğitimli ve deneyimli kadınlar yeniden iş hayatına hazırlanıyor. Proje, “İstihdam Fırsatları”, “Eğitim ve Gelişim Programları”, “Mentörlük”, “Kurumlarla Buluşmalar”, “Yeniden Staj”, “Mülakat Koçluğu” ve “YenidenBiz Flex” programlarından oluşuyor. “Yeniden Başla” programı ile de depremden etkilenen kadınların doğru iş fırsatları ile buluşturulması ve iş arayış süreçlerinde desteklenmesi amaçlanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.