"11" Filmi Senaristi: Ali Cumhur Demir Röportaj

"11" Filmi Senaristi: Ali Cumhur Demir Röportaj

Gündemlere konu olan ve uzun süredir meraklara beklenen Türk Psikolojik Gerilim Filmi olan "11"in Senarist'i ve Carat Film'in Uygulayıcı Yapımcısı Ali Cumhur Demir ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Senaryoları tartışılan Ali Cumhur Demir ile bakalım neler konuşmuşuz;

MedyaEGE: Senaristlik serüveniniz nasıl başladı?

Ali Cumhur Demir: Aslında senaristlik serüvenim çocukluk yıllarıma dayanır. Her zaman izlediğim bir filmde sonu böyle olmamalıydı, bu kitap böyle bitmemeliydi diye hayıflanırken, sonunu değiştiremeyeceğin hikayelere üzülmek yerine, sonunu kendim belirleyebileceğim hikayeler yazmaya başladım. Bunlar en başta kısa hikayelerdi, sonra yavaş yavaş uzun hikayelere dönüşmeye başladı. Bunları yaparken tabi, duygusal yoğunluk nasıl okuyucuya katılır, okuyucu nasıl hikaye ile bütünleştirilir, nasıl hikayede kendisinden bir şeyler bulur, bununla ilgili eğitimlere katıldım. Kendimi bu konuda geliştirdim. Tabi 6 aylık bir askerlik dönemimde oradaki edebiyat ile ilgilenen asker arkadaşlarımında bu konuda çok katkısı olmuştur. O yüzden kendi okulumdan mezunum diyebilirim.

Medya EGE: Film senaryonuza bakılınca 'gerilim filmi' gibi görünse de içine girince aslında tamamen bilimsel bir hikayesi, bir hastalığın hikayesi var. Her filmde bu yok. Yazdığınız hikayelerin böyle olmasına özen gösteriyor musunuz?

Ali Cumhur Demir: Evet. Tabi ki gerçek olaylara dayanan, filmi izledikten sonra konuyla ilgili araştırma yapabilecekleri, insanları araştırmaya yönelten konuları daha çok seviyorum. O yüzden konu seçerken buna özen gösteririm. Mesela ''11'' filminde otoskopi hastalığa yer verdim. Hastalık şuan günümüzde selfie hastalığı ile de benzer yönleri var. Amerikan psikiyatri birliğinin de bununla ilgili açıklamaları var. Yani filmden sonra insanları bu değişik bilgiler araştırmaya yöneltecektir.

Medya EGE: Peki başka senaryolarınız da var mı?

Ali Cumhur Demir: Evet 7 tane yazılmış senaryom var. 

Medya EGE: Peki bunlarda hastalıkla mı ilgili ya da başka konularda var mı?

Ali Cumhur Demir: İçinde hastalıkla ilgili olanda var, aksiyon ve dram olan da var. Hepsi birbirinden güzel. Tabi ki bana göre güzeller. İnsanların ilgisini çekecek, belli bir kitlenin mutlaka kendinden bir şeyler bulabileceği hikayeler.

Medya Ege: Peki ileride varmak istediğiniz nokta neresi? Sinema sektörü ile ilgili bir hedefiniz var mı?

Ali Cumhur Demir: Tabi ki hedeflerim var. Bu sadece Türkiye'de değil uluslar arası boyutta da bir hedef. Tabi ki önceliğimiz İzmir.

Medya Ege: Önceliğimiz derken, birileriyle çalıştığınızı mı kastediyorsunuz. kimlerle çalışıyorsunuz? 

Ali Cumhur Demir: Tabi ki çalışmalarımızı Carat Filmle beraber yürütüyoruz.. Carat film firması da, benim gibi sinemaya gönül vermiş tamamen ticari düşünen bir oluşum değil. Sinema sektöründe idealist bir yaklaşımla, artı değer katma peşinde.

Medya Ege: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Sizinle aynı yolda olan insanlara ne tavsiye edersiniz?

Ali Cumhur Demir: Ben daha tavsiye edebilecek nokta da değilim ama yaşadığım nacizane tecrübelerimi aktarabilirim. Asla vazgeçmesinler ve yazmaya devam etsinler. Onlara, olmuyor bu iş, güzel bir hikaye değil diyenler olacaktır. Yazdığı hikaye kendi içine siniyorsa, kesinlikle geliştirmeye yönelik adımlar atsınlar. Bende o yollardan geçtim ama bu gün bakın yazdıklarım film oluyor. İleride pişman olmamak için yazdıkları ve olmadığını düşündüğü hikayeleri atmayıp arşivlesinler, . İyi veya kötü yazılmış olan her şey değerlidir.

Röportaj Fotoğrafı: Erkan Camlilar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.