15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için DEÜ'de tören düzenlendi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için DEÜ'de tören düzenlendi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle tören düzenlendi

 DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışan hain FETÖ yapılanmasının amacına ulaşamadığını belirterek, “O talihsiz gecede ülkemizde toz kaldırarak eseceklerini sanan hainlerin hesap edemediği, milletimizin fırtına gibi ezip geçen gazabı olmuştur. 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın istikbal ve istiklal çağrısı karşılık bulmuş, milletimiz sokaklarda canı pahasına yurdunu savunmuştur” diye konuştu. 

Bundan üç yıl önce; Türkiye’nin seçilmiş hükümetini yok ederek ülkedeki dirlik ve düzeni bozmayı hedefleyen ancak bunda başarısız olan hain FETÖ yapılanmasının bozguna uğratıldığı ve sonrasında ulusal bayram olarak kabul edilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünde düzenlenen bir törenle kutlandı. Rektörlük Binası Fuaye Alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, daha sonra 15 Temmuz Şehitler Salonunda şehitler adına Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve duaların okunması ile devam etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fahri Kasırga, T.B.M.M. 24. Dönem İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu ile DEÜ emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Baykara’nın konuşmacı olarak katıldığı törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, hain FETÖ kalkışmasının amacına ulaşamadığını; vatandaşların canı ile yurdunu savunduğunu söyledi. 

Üniversite mensupları ile çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu programda söz alan Rektör Hotar, “Bundan üç yıl önce ülkemizdeki dirlik ve düzeni bozmayı; demokrasimize darbe vurarak halkımızın yüce iradesini temsil eden kurumları ele geçirmeyi hedefleyen FETÖ hainleri, bizleri can evimizden vurmaya yeltenmiş; birlik ve beraberliğimizi yok etmeye teşebbüs etmiştir. Bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek isteyen FETÖ’nün başıbozuk çeteleri, cephede düşmanına dahi saygı gösteren bu asil milletin çocuklarına, 15 Temmuz gecesi kurşun sıkmış; nice ocakların yanmasına nice gözyaşlarının dökülmesine sebep olmuştur” dedi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızarak, ülke yönetimine el koyma sevdasına düşen kendini bilmezlerin silahlarla vatandaşlara boyun eğdirmek istediğini hatırlatan Rektör Hotar, “O karanlık geceyi bizlere yaşatan hainler, Mehmetçiklerimizi kirli emellerinin parçası yapmaya çalışmışlardır. Ancak toz kaldırarak eseceklerini sanan bu hainlerin hesap edemediği, milletimizin fırtına gibi ezip geçen gazabı olmuştur. 15 Temmuz gecesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın istikbal ve istiklal çağrısı karşılık bulmuş, milletimiz sokaklarda canı pahasına yurdunu savunmuştur. O gece minarelerden okunan selalar, kendisine hançer saplamak isteyenlerin karşılaşacakları sonun birer alameti olmuştur. Bu çağrı, devletimize, demokrasimize, yüce meclisimize ve bizleri temsil edenlere sahip çıkmanın ifadesidir” diye konuştu. 

deuhaber-(1).jpg

ROTAMIZI AKILDAN AYIRMAYACAĞIZ

Bu nedenle milli ve manevi değerleri güçlü; demokrasiye inanan kuşaklar yetiştirmenin önemli olduğunun altını çizen Rektör Hotar, “Bizler gençlerimizin aklını kimseye emanet etmeden hareket etmelerini; muhakeme yeteneklerini geliştirmelerini arzuluyoruz. Çünkü milletimizin geleceği adına bunu yapamazsak birileri, farklı emeller ile rol çalar; kendi gerçeklerini dizayn etmeye koyulur. Biz buna izin vermeyeceğiz. Dolayısıyla rotamızı kesinlikle akıldan ayırmayacağız. Bu yüzden de akademinin yol göstericiliğine değer vermeliyiz” ifadesinde bulundu. Egemenlik iradesinin asla paylaşılamayacağını da vurgulayan Rektör Hotar, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmanın önemine de değindi. 

ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ

Türkiye’nin birlik ve beraberliği uğruna canlarını ortaya koyan şehit ve gazileri asla unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını hatırlatan Rektör Hotar, “Vatanımızı koruyan; dirlik ve düzenimiz için hayatlarını ortaya koyan kahramanlarımızı, her zaman saygıyla hatırlayacağız. Bizler, sıkıntılarımızı elbirliğiyle aşacağımıza; 15 Temmuz gibi hain kalkışmalara birlikte karşı duracağımıza inanıyoruz. Bu duygularla bütün şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet; Gazilerimize de sağlık ve esenlikler diliyorum. Aziz milletimize de en derin saygı ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

YAŞADIKLARINI ANLATTI

Programda 15 Temmuz gecesi başından geçen olayları anlatan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Fahri Kasırga ise dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak alı koyulmasını ve yaşadıklarını aktardı. Hain FETÖ unsurlarının güçlendikçe niyetini gizlemekten vazgeçtiğini ve bu tavrın da onların sonunu getirdiğini hatırlatan Kasırga, MİT başkanının ifadeye çağrılması ve MİT tırlarının durdurulup aranması ile 17-25 Aralık’taki olayların tüm niyeti ortaya döktüğünü; bunların da darbe olarak nitelendirilebileceğini söyledi. Türkiye’nin bu terör örgütü ile 17-25 Aralık sonrası etkin bir mücadeleye başladığını aktaran Kasırga, 15 Temmuz gecesi ise devlet ve millet tarafından FETÖ’nün bozguna uğratıldığını belirtti. 

BİR NESLİ HEBA ETTİ

Program kapsamında düzenlenen konferansta geçmiş dönemlerde yaşanan ihtilal ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Burhan Kuzu ise 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün yöntemlerinden bahsetti. Bir kısım genci etkisi altına alan terör örgütünün bir nesli heba ettiğini vurgulayan Kuzu, dış ülkelerin darbe girişimine yaklaşımını da değerlendirerek; Amerika ve Avrupa ülkelerinin bu konudaki tutumlarının yanlış olduğunu aktardı. 

DARBELERİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

27 Mayıs 1960 darbesinde tutuklanan ve idam istemiyle yargılandıktan sonra müebbet hapis cezasına çarptırılan dönemin Denizli Milletvekili merhum Dr. Baha Akşitli’nin kızı Prof. Dr. Ayşen Baykara ise yaşadıklarını ve aile olarak darbeden nasıl etkilendiklerini anlattı. Baykara, darbelerin toplum ve kişi üzerindeki psikolojik etkilerini ve sonrasında yapılacaklar hakkında da dinleyicilere bir sunum yaptı.

NÖBET YERİNE İNTİKAL

Kısa film gösterimi ile DEÜ Devlet Konservatuvarı dinletisinin yer aldığı etkinlikte üniversite öğrencileri arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenler de ödüllerini Rektör Hotar’dan alırken; programın sonunda DEÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin taekwondo gösterisi de ilgiyle izlendi. Rektör Hotar ve beraberindeki heyet, İzmir Valiliği tarafından Konak Meydanında düzenlenen ve gece boyunca devam eden ‘Demokrasi Nöbeti’ programına katıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.