17 asırlık Kilise Camii turistleri cezbediyor

17 asırlık Kilise Camii turistleri cezbediyor

385 tarihinde İmparator Theodosius tarafından Aziz Gregorius Theologos adına kilise olarak yaptırılan ve 1924 yılında camiye çevrilerek “Kilise Camii” adını alan cami, yaklaşık 17 asırdır ihtişamı ve mimarisiyle görenleri cezbediyor.

1638 yıl önce İmparator Theodosius tarafından Aziz Gregorius Theologos adına yaptırılan kilise, 1924 yılında camiye çevrilerek “Kilise Camii” adını aldı. Ayasofya’yı andırdığı için “Küçük Ayasofya” olarak da adlandırılan Kilise Camii, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans ve daha birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan Kilise Camii, son yıllarda evlenen çiftlerin de düğün fotoğrafı için gözde mekanlarından oldu.

aw002370-02.jpg

Kilisenin camiye çevrilmesiyle çan kulesi minare haline getirildi. Kilise Camii’nin apsisinde bulunan ve üzeri kök boyayla boyanmış ikonastasis, kilisenin camiye çevrilmesiyle yerinden taşınarak mihrap olarak düzenlendi. Caminin bahçesindeki şapel misafirhane olurken, depo, fırın ile şifalı olduğuna inanılan ve 35 basamak merdivenle inilen “Ayazması” isimli su kuyusu da bulunuyor. Ortodoks mezhebinin kurucularından Aziz Gregorius'un yaşadığı Güzelyurt Manastır Vadisi'nde birçok din adamı yetiştiği bilinirken, “Küçük Ayasofya” olarak da bilinen Kilise Camii bölgede yaşayan Hristiyanlar için önemli bir din merkezi olarak görüldü.

aw002370-07.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.