1997’den bu yana 7,5 trilyon ton buz eridi

1997’den bu yana 7,5 trilyon ton buz eridi

1997’den bu yana Antarktika’daki buz sahanlığının %40’ından fazlası küçüldü, milyonlarca ton tatlı su okyanusa karıştı.

İklim çöküşüyle beraber, Antarktika’daki buz sahanlığının %40’ından fazlası 1997’den bu yana küçüldü ve neredeyse yarısı “iyileşme belirtisi göstermedi.”

Leeds Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yeni çalışmasına göre, Antarktika’daki 162 buz kütlesinden 71’i son 25 yılda boyut olarak küçülüp, okyanusa toplamda 7.5 trilyon ton tatlı su saldı.

İklim Haber'in aktardığına göre, Antarktika’nın batı yakasındaki ılık su buzları eritirken, doğudaki buz sahanları ya aynı kaldı ya da su daha soğuk olduğu için büyüdü. Buzulların küçülmesi denize daha fazla miktarda tatlı su salınmasına neden olurken, bu durum Güney Okyanusu’nun akıntılarını bozabilir.

pexels-pixabay-48178-990x556.jpg

Araştırmanın lideri Dr. Benjamin Davison çalışmaya dair şunları söyledi: “Buz sahanlığının bozulmasına dair karışık bir tablo var. Bu durum doğruden Antarktika çevresindeki okyanus sıcaklığı ve okyanus akıntılarıyla ilgili. Batı yarısı, buz sahanlığını aşağıdan hızla aşındırabilecek ılık suya maruz kalırken, doğu Antarktika’nın büyük bir kısmı şu anda kıyıdaki bir soğuk su bandı tarafından yakındaki sıcak sulardan korunuyor.”

Araştırmacılar, dünyanın geri kalanı için zincirleme etkileri olabilecek buz sahanlarının sağlığını analiz etmek için uzaydan alınan 100 binden fazla görüntüyü incelediler ve bulgularını Scientific Advances dergisinde yayımladılar.

25 yıllık dönemde okyanusa salınan tatlı su, dünya çapında ısı ve besin taşıyan okyanus akıntılarını etkiliyor. Bilim insanları ise, buz kaybının iklim krizinin bir sonucu olduğuna inanıyor çünkü doğal çeşitlilik döngüsünün bir parçası olsaydı daha fazla buz yeniden büyüyecekti.

Davison şunları söyledi: “Buz sahanlarının çoğunun hızlı, ancak kısa ömürlü bir küçülme döngüsünden geçmesini, ardından yavaş yavaş yeniden büyümesini bekliyorduk. Bunun yerine neredeyse yarısının herhangi bir iyileşme belirtisi göstermeden küçüldüğünü görüyoruz.”

Geçen ay yapılan başka bir araştırma da, Antarktika’nın muhtemelen dünyanın geri kalanına kıyasla neredeyse iki kat daha hızlı ısınacağını ortaya çıkarmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.