2016 yılında sanat dünyasında yaşanan önemli gelişmeler

2016 yılında sanat dünyasında yaşanan önemli gelişmeler

2016 yılı kültür, sanat ve edebiyat alanında önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Başarıların ve ödüllerin yanı sıra sanat camiasından birçok kişi aramızdan ayrıldı. Acısıyla tatlısıyla 2016 yılında iz bırakan gelişmeler yaşandı.

OSCAR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
2016 yılında kültür, sanat ve edebiyat alanında birçok ödül sahibini buldu. 88. Oscar ödüllerini kazanan isimler ve filmler belli oldu. Altıncı kez aday olan Leonardo DiCaprio, “Diriliş” filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. En iyi film dalında ise Tom McCarthy’nin yönetmenliğini yaptığı “Spotlight” filmi ödülün sahibi oldu. Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu, “Diriliş” filmi ile en iyi yönetmen ödülüne layık görüldü.  En iyi kadın oyuncu ödülünü ise “Gizli Dünya” filmiyle Brie Larson aldı.
BOB DYLAN NOBEL ÖDÜL TÖRENİNE KATILMADI
Nobel Vakfı tarafından her yıl düzenlenen Nobel Ödül Töreni, 13 Ekim 2016 tarihinde İsveç’te gerçekleşti. Edebiyat alanında ödüle layık görülen isim Amerikalı müzisyen ve yazar Bob Dylan oldu. Ancak verdiği başka sözler yüzünden bunun mümkün olmadığını söyleyen Bob Dylan, ödül törenine katılmadı.
TÜRKİYE’NİN OSCAR’I DA SAHİPLERİNİ BULDU
Türkiye'nin en köklü film festivallerinden 53. Uluslararası Antalya Film Festivali için EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi'nde ödül töreni düzenlendi. Antalya Film Festivali'nin en iyi filmi “Mavi Bisiklet” oldu. Mavi Bisiklet geceden 3 ödülle ayrılırken, Kıvanç Sezer'in yönettiği “Babamın Kanatları”na ise 6 ödül verildi. En iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu dallarında “Tereddüt” filmi ödüllerin sahibi oldu.
 
SANAT DÜNYASINDA KAYIPLAR YILI
2016'da Türkiye’de sinema, televizyon, tiyatro, müzik ve edebiyat dünyasının önemli isimleri hayata veda etti. Türk sinemasının önde gelen aktörlerinden Tarık Akan, 16 Eylül'de akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 66 yaşında hayatını kaybetti. 100'den fazla filmde rol alan sanatçı “Hababam Sınıfı” filminde canlandırdığı Damat Ferit karakteriyle hafızalara kazındı.
"Muhteşem Yüzyıl: Kösem", "Behzat Ç." gibi dizilerde rol alan oyuncu Remzi Evren, uykusunda geçirdiği kalp krizi sonucu Ocak ayında son yolculuğuna uğurlandı.
Yeşilçam’ın usta aktörlerinden Oya Aydoğan, 59 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayat mücadelesini kaybetti. Sanatçı, "Dertli Pınar", "Zeytin Gözlüm", "Berduşlar" gibi filmlerde rol aldı.
“Aile Şerefi” ve “Gülen Gözler” filmlerinde yer alan Mahmut Hekimoğlu, 3 yıl önce yakalandığı prostat kanseri hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti.
Türk tiyatrosunun usta ismi Gönül Ülkü Özcan, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Birçok tiyatro ve dizi projesinde yer alan sanatçı 2014'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Erdal Tosun, Sarıyer'de geçirdiği trafik kazası sonucu 53 yaşında hayatını kaybetti. Çok sayıda dizi, film ve tiyatro oyununda rol alan Tosun, "Bir Demet Tiyatro", "Hanımın Çiftliği", "Vizontele", "G.O.R.A", "Babam ve Oğlum" ve "Organize İşler" isimli dizi ve filmlerde rol almıştı.
"Bir Gün Tek Başına" ve “Güven” adlı eserleriyle sanat dünyasında tanınan senarist, şair ve roman yazarı Vedat Türkali, 29 Ağustos'ta hayata gözlerini yumdu.
Osmanlı-Türk tarihine ilişkin kitapları dünya üniversitelerinde başlıca ders kitabı olarak kullanılan tarihçi yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz'da hayatını kaybetti. Şeyhü'l-Müverrihin" (Tarihçilerin Şeyhi) olarak anılan İnalcık, 100 yaşında vefat etti. İnalcık, Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmişti.
Dünyaca ünlü eserleri Türkçeye kazandıran, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmen Tahsin Yücel, 83 yaşında hayatını kaybetti. Kullandığı yalın dil, modern sözcükler ve anlatımındaki ustalıkla "Sait Faik Hikâye Armağanı", "TDK Öykü Ödülü", "Azra Erhat Çeviri Yazını Üstün Hizmet Ödülü", "Orhan Kemal Roman Armağanı" ve "Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü" gibi birçok ödülün sahibi olmuştu.
Türk basınının en usta isimlerinden, yazar ve yayımcı Hakkı Devrim 87 yaşında vefat etti. Bir süredir kanser tedavisi gören Hakkı Devrim 2016 yılında aramızdan ayrılan isimlerden oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.