2050’de bitkisel besin ihtiyacı iki katına çıkacak

2050’de bitkisel besin ihtiyacı iki katına çıkacak

2050 yılında dünya nüfusunun bugünün iki katı bitkisel besine ihtiyaç duyacağını uyarısında bulunan Ege Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, bu durum hakkında bilgiler verdi.

2050 yılında dünya nüfusunun bugünün iki katı bitkisel besine ihtiyaç duyacağını uyarısında bulunan Ege Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, bitkisel üretimde sorun olan zararlı, hastalık, yabancı otlar ve bunlarla mücadele bilgisine sahip kişilere büyük ihtiyaç duyulacağını söyledi. 

Her geçen gün artan dünya nüfusu ve tüketim alışkanlıklarındaki çeşitlilik, insanların yeterli ve sağlıklı beslenebilmeleri için gelecekte bugünkünden çok daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulmasına neden olacak. Hesaplamaların 2050 yılında, o günkü dünya nüfusunu besleyebilmek için bugünkü bitkisel üretimin en az iki katı üretimin yapılması gerektiğini işaret ettiğini belirten Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, “Bugün, Bitki Koruma ile ilgili nedenlerden dolayı yaklaşık yüzde 35’lik bir ürün kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu oran, 2050 yılına gelindiğinde çok daha önemli bir sorun olarak insanlığın karşısına çıkacaktır” uyarısında bulundu. Bitki Koruma teknikerliğinin geleceğin mesleklerinden biri olduğunu belirten Eltez, bitkisel üretimde sorun olan zararlı, hastalık, yabancı otlar ve bunlarla mücadele ile ilgili yetişmiş elemana duyulan ihtiyacın her geçen yıl artacağını söyledi. 

Çalışma alanı tüm tarımsal alanlar

Bitki koruma teknikerliğinin, bitkisel üretimin her aşamasında, her zaman gereksinim duyulan bir meslek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Eltez, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olması nedeniyle Bitki Koruma Programı mezunlarının ülke genelinde istihdam sorunu yaşamadıklarını kaydetti. Eltez, tarımsal üretime ve çevreye duyarlı üniversite adaylarının eğitim alabileceği program mezunlarının Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Ziraat Fakülteleri, belediyelere bağlı Park ve Bahçe Müdürlükleri, zirai ilaç firmaları, tohum üretim şirketleri, biyolojik mücadele ürünleri üreten firmalarda, ilaçlama şirketleri, tarımsal danışmanlık şirketleri, halk sağlığı laboratuvarları ile özel çiftlikler ve seralarda iş olanağı bulabileceğini söyledi. 

Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma Programının 2017-2018 akademik yılında 60 öğrenciye eğitim vereceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, “Ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Orman Mühendisliği ve Tarla Bitkileri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.