2,2 milyon kişi İstanbul’u terk etti

2,2 milyon kişi İstanbul’u terk etti

Gıda fiyatları, konut kiralarındaki fahiş zamlar, ulaşım sorunları ve yaşam standardındaki düşüş İstanbul’da göçü artırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstanbul’un aldığı ve verdiği göç sayısını paylaştı. Resmi verilere göre; on beş yılda 2 milyon 182 bin kişi İstanbul’dan göç etti.

2018’de bu sayı 596 bindi. 2019’da 378 bine düşen İstanbul’un verdiği göç sayısı tekrar kademeli artışa geçerek 2022’de 418 bini aştı.

Şehirde ikamet eden yabancı uyruklu sayısı da hızla artıyor. Ekim başı itibariyle 576 bin yabancı ikamet izniyle İstanbul’da yaşıyor.

İstanbul'dan ayrılma nedeni olarak ‘hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç'.

2022’de 95 bin kişi bu nedenle İstanbul’dan ayrıldı.

İkinci neden ise ‘daha iyi konut ve yaşam koşulları.

Son beş yılda 462 bin kişi bu nedenle İstanbul’u terk ettiği belirtildi.

gursel-tekin-aa-001.jpg

Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son beş yılda İstanbul'dan diğer şehirlere göç edenlerin sayısı 2,2 milyon kişiye ulaşırken, Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre İstanbul'da yaşayan Suriyeli nüfusu her bin kişiden 32'si oluşturuyor. Ancak, İstanbul'dan gidenlerin sayısı gelenlerden daha fazla, özellikle geçim sıkıntısı ve yüksek kira fiyatları gibi ekonomik nedenlerle kayda değer bir göç hareketi yaşanıyor" dedi.

TÜİK verilerine göre son beş yılda İstanbul'dan daha iyi konut ve yaşam koşulları arayışıyla 462 bin kişi şehri terk ettiğini ifade eden Tekin,” Ancak, bilinmeyen nedenlerle göç edenlerin oranı da oldukça yüksek, bu da daha iyi yaşam şartları arayışının gerçekte daha yaygın olduğuna işaret ediyor. İstanbul'un aldığı ve verdiği göç arasındaki fark, yani "net göç", son beş yılda 199 bin kişi ekside bulunuyor. Bu da İstanbul'dan göç edenlerin daha fazla olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Durmaksızın her sene yüzbinlerce kişi de İstanbul'dan göç etmeye devam ediyor diyen Tekin,”2018-2022 yılları arasındaki son 5 yılda toplam 1 milyon 983 bin kişi İstanbul’a göç etti. İstanbul’da son 5 yılda net göç sayısı ise 199 bin oldu. 2019’da net göç sayısı artı verirken diğer yıllarda hep eksi seyretti. Yani, giden sayısı gelenlerden daha fazla oldu. 2022’de eksi göçün en yüksek olduğu şehir 33 bin ile İstanbul oldu" şeklinde konuştu.

Metropoller bu denli şişirildiğinde, altyapı sistemlerinin ciddi biçimde zarar göreceği gerçeğiyle yüzleşmek kaçınılmaz oluyor vurgusu yapan Tekin, “18 milyonluk bir şehrin altyapı ve üst yapısı, ana arterler, ara sokaklar ve yan yollar artık işlevini yitirmek üzere. Yüksek yaşam maliyetleri, aşırı nüfus yoğunluğu, trafik sıkışıklığı ve iş olanakları gibi etkenler, insanların artık kırsal bölgelerde yaşam seçeneğini tercih etmeye başladığını gösteriyor. Aynı zamanda yaşanan bu göçler işgücü ve istihdam yapısında da değişimlere neden olarak kayıt dışı ekonominin gelişmesinde etkin bir rol oynuyor. İstanbul’un bu sorunlarla hesaplaşması ve siyaset üstü bir çabanın ortaya konulması gerekiyor" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.