24 Temmuz Gazeteci ve Basın Bayramı sergisi Konak'ta açıldı

24 Temmuz Gazeteci ve Basın Bayramı sergisi Konak'ta açıldı

24 Temmuz Gazeteci ve Basın Bayramı dolayısı ile görsel sergi açıldı

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde açtıkları sergide kullandıkları resimler de; katledilen gazeteci ve basın çalışanlarına, ülkemizin basın konusundaki yerine, dünya da basın özgürlüğündeki sıralamaya, tutuklu gazeteci ve medya çalışanlarına dikkat çekmeye çalıştılar.

Eyleme, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşcu, Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Konak Belediye Meclis Üyeleri ve ana kademeden birçok yönetici de katıldı.  Gençlik Kolları adına Örgüt ve Örgütlenemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Okan USLU  basın açıklamasını okudu. Uslu açıklamasın da;


“Bugün Gazeteciler ve Basın Bayramı. Ama ülkemizin genel hali bu bayramın sadece söylem olması ile sınırlıdır. Ne yazık ki;  Gazeteci ve basın çalışanlarının öldürülmesi ülkemiz de basın özgürlüğüne duyulan “öfkenin” göstergesidir . Bunun en büyük örneği, Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nün ilan edildiği 1993 yılında, Türkiye’de 8 gazetecinin katledilmesidir. 

Günümüze ulaşan kısmı ise; katillerin arka odalara gizlendirilip; cinayetlerin faili meçhul kalmalarının sağlanmasıdır. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç, Abdi İpekçi, Hrant Dink, Metin Göktepe, Turan Dursun, Musa Anter ve daha nice aydın gazetecimiz işte bu karanlık ellere kurban gitmiş ve katilleri hala aramızda serbestçe dolaşmaktadır.

Ülkemiz dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 157. sıradadır. Halen 134 gazeteci ve basın çalışanı da tutukludur. Son 3 yılda 2397 basın kartı iptal edilmiştir. 45 gazete 16 Tv kanalı, 29 yayın evi kapatılmıştır. Ülkemiz de basın özgürlüğü, dünyada kıyaslanamayacak kadar kötü durumdadır.

Türkiye’de gazeteciler ve medya çalışanları iktidar ve işadamı medya patronlarının baskısı altında gazetecilik yapmaya çalışıyor. AKP 2002de iktidara geldikten sonra Türkiye’de medya yeniden yapılandırıldı. Kendine muhalif olan medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler tutuklandı ve bu yayın organlarına para cezası verildi. Türkiye’de basın özgürlüğünün yanında hukuk ve demokrasinin de olmadığını gösteriyor. Tüm bunlara baktığımız da bizler de basın bayramını kutlamak değil; tepkimizi görsel sergi şeklinde göstermek istedik. Trajikomik bir bayram havasıyla; sergimize hoş geldiniz.” dedi. 

Sergi 17.00 ve 21.00 saatleri arası açık kaldı. Sergi sırasında gençlerden biri, katledilen gazeteci rolünde kısa bir oyun sergiledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.