3 ilde arazi toplulaştırması yapıldı!

3 ilde arazi toplulaştırması yapıldı!

2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğü'ne verildi.

Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri % 90 oranında azalmaktadır.

Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır

Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.  

Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘2019 yılında Aydın, Denizli ve Muğla illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

denizli-2019-2.jpg

2019 Yılında Aydın’da 75 Bin 165 Dekar Arazi Toplulaştırıldı

Aydın, ‘Aydın ilimizde 2019 yılında 2 adet projede toplam 100.426 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 75.165 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış tapu tescil işlemleri ise kısa süre içerisinde gerçekleşecektir. Devam eden çalışmalarla 25.261 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılmasının hedeflendiğini belitti.

2019 Yılında Muğla’da 24 Bin 170 Dekar Arazi Toplulaştırıldı

Genel Müdür Aydın, ‘Muğla ilimizde de 2019 yılında 1 adet projede toplam 66.403 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 24.170 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış tapu tescil işlemleri ise kısa süre içerisinde gerçekleşecektir. Devam eden çalışmalarla 42.233 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir. ’dedi.

2019 Yılında Denizli’de 170 Bin 312 Dekar Arazi Toplulaştırıldı

Genel Müdür Aydın, ‘Denizli ilimizde de 2019 yılında 2 adet projede toplam 315.766 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 170.312 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları ile tapu tescil işlemleri tamamlanma aşamasındadır. Devam eden çalışmalarla 145.454 dekar alanın 2020/2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir. ’dedi.

Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltilme, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü, tarla dolgusu, eski arkların kapatılması, yol ve tarla içi geçişlerin yapımı ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işlerinin yapıldığını da açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’ Muğla, Denizli ve Aydın  illerimizde 1 Ocak 2019 tarihinden bu güne kadar 5 proje dâhilinde 269.647 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır.  Projelerin tamamının uygulanması sonucu 2020/2021 yılı sonuna kadar 212.948 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmasının tamamlanmasının planlandığının belirtti. 

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.