3D yazıcılarla üretilen silahların izi sürülebilecek!

3D yazıcılarla üretilen silahların izi sürülebilecek!

3D yazıcılarla üretilen silahların takibinin yapılamaması potansiyel suçluların yakalanmasını zorlaştırıyor. Araştırmaya göre 3D yazıcılar ile üretilmiş silahların kendi “parmak izleri“nin bulunması suçluların tespitini kolaylaştıracak.

Piyasaya ilk çıkan 3D yazıcılar çok yüksek rakamlardan satışa sunuluyordu. Zamanla fiyatlar son kullanıcıların da bu yazıcıları alabileceği seviyelere inmeye başladı. Bu durum sevindirici bir gelişme olsa da potansiyel suçluların 3D yazıcı ile yapabilecekleri insanların gözünü korkutmaya devam ediyor.

Ölümcül silahlara ait şemaların internette bulunabildiği dikkate alındığında iz bırakmayan ve güvenlik noktalarından kolaylıkla geçirilebilecek silah fikri bile oldukça tehlike arz ediyor.

Buffalo Üniversitesindeki bilim insanları ürettikleri PrinTracker sistemi ile 3D yazıcılar tarafından üretilenlerin takibini yapabileceklerini açıkladılar. Araştırmacılar, 3D yazıcıların çalışma mantığının mürekkep püskürtmeli yazıcılara benzediğini belirtti.

Açıklamada, mürekkep püskürtmek yerine plastik lifleri farklı katmanlarda püskürten 3D yazıcıların kullanıcının oluşturduğu şemaya göre üretim yaptığı hatırlatıldı. 3D yazıcıların milimetreden daha ufak boyutta kendine has “parmak izleri” bıraktığını belirten araştırmacılar, bu sayede üretilenlerin takibinin yapılabileceğini ortaya koydu. Bu izlerin yazıcının modeline, püskürtme mekanizmasına, kullandığı malzemeye ve diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği; bu nedenle ürünlerin hangi yazıcı tarafından üretildiğinin bulunabileceğini belirtildi.

Belirli bir makineye özgü bu “kusurlar” kendini tekrar eden yapıda oluyor. Bu sayede hangi makine tarafından üretildiği belirlenen ürünlerin sahiplerine ulaşmak mümkün oluyor.

Araştırmacıların deneyde kullandığı 14 farklı 3D yazıcı, PrinTracker sistemiyle incelenip yüzde 99,8 oranla üretimi hangi makinenin gerçekleştirdiği doğru tespit edilmiş. Bilim insanları bu sistem sayesinde 3D yazıcıyla üretilmiş bir silahın nerede üretildiğinin izinin sürülebileceğini dile getiriyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.