5 Asırlık Geleneğin Macunu Dualarla Karıldı 

5 Asırlık Geleneğin Macunu Dualarla Karıldı 

BU yıl 477.’si düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Cumhuriyet Meydanında başlayarak Sultan Camii Bimarhanesi’ne kadar devam eden kortej ve Sultan Parkı’nda gerçekleştirilen “Geleneksel Mesir Karma Töreni” ile başladı.  

477. Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin açılışı, Nevruz Bayramı kutlamaları ve Geleneksel Mesir Karma Töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kortej ile başlayan programa, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 1. Eğitim Piyade Tugay Komutanı Albay Şefik Güvenç, İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli daire başkanları, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kortejde Renkli Görüntüler Oluştu
477. Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali Karma Töreni Korteji ile başlayan programda renkli görüntüler oluştu. Cumhuriyet Meydanı’ndan Sultan Camii Binarhanesi’ne uzanan yürüyüşte, vatandaşlar Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e yoğun ilgi gösterdi. Başkan Ergün, vatandaşları selamladı ve bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Mesir İlahisi Okundu
477. Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali Karma Töreni Korteji’nin son bulmasının ardından, Sultan Camii Bimarhanesi’ndeki Mesir Macunu karma törenine geçildi. İlk olarak Hafızlar ve Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu. Programda ayrıca Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehzadeler Mehteri de bir konser verdi.

Emeği Geçenlere Teşekkür Ederim
Törende konuşan Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 477. kez düzenlenecek olan Manisa Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin hazırlanmasında ve festivalin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Tanık’ın ardından söz alan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, tüm vatandaşları festivale davet ederek, ”İnşallah önümüzdeki yıllarda daha büyük ve coşku ile kutlamaları icra ederiz” dedi.

Mesir, Birlik ve Beraberliğimizin Simgesi
Çelik’in ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Ergün, “Manisa’nın bereketli topraklarından 41 çeşit baharatla harmanlanarak Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan Mesir Macunu’nu çok şükür bugün yine dualarla karıyoruz. 3 kıtaya hükmetmiş, çağ açıp çağ kapatmış ecdadımız, hükmettiği topraklara zulüm değil, kardeşlik, dostluk, kültür ve medeniyet götürmüştür. Ecdad yadigârı eserlere ve onların manevi miraslarına her zaman sahip çıkan büyük Türk milleti, yüzyıllardan beri süregelen ananeleri de bugünlere kadar getirmiştir. 477 yıldır kutladığımız, birlik ve beraberliğimizi simgeleyen Mesir de bunlardan sadece bir tanesi” diye konuştu.

UNESCO Tarafından Koruma Altına Alındı
477 yıllık gelenek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin tarihsel geçmişine değinen Başkan Ergün, “Ayşe Hafsa Sultan’ın ‘Bana şifa olan bu macun, her yıl nevruz ayında tüm halkıma saçılsın’ fermanıyla 5 asırdır süregelen bu önemli festival, Manisa’mızın yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasına da önemli bir katkı sağlıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü yani UNESCO tarafından bu köklü festivalimiz İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine alınmıştır. Bu adım, köklü festivalimizin tanıtımı açısından önemli bir adımdır. Bu vesileyle festivalimizin UNESCO tarafından koruma altına alınmasını sağlayan ve bu yolda emek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Görevimizin, Bilincindeyiz
Festivalin düzenlenmesi ve tanıtılmasında Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin etkin rol oynadığının altını çizen Başkan Ergün, “Bizler de Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bu önemli ve köklü festivalin yurtta ve dünyada en güzel şekilde tanıtılması için üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz. Bu yıl 25-30 Nisan tarihleri arasında kutlayacağımız 477. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin ilk adımı olan karma törenimizin bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyor, festivali geçmişten günümüze aktaran büyüklerimizi, bu festivalin ortaya çıkmasına vesile olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Heyecana İlk Kez Ortak Oluyorum
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün ardından Vali Mustafa Hakan Güvençer de konuştu. Festivale ilk kez katıldığını ve bu nedenle büyük bir heyecan duyduğunu belirten Vali Güvençer, 477 yıllık geleneğin coşkuyla gerçekleşmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

Mesir dualarla karıldı
Konuşmaların ardından 25-30 Nisan tarihlerinde saçılacak olan şifalı Mesir Macunu karmasına geçildi. İl Müftüsü Sinan Cihan, Mesir Duası’nı okudu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Vali Güvençer ve protokol üyeleriyle birlikte 41 çeşit baharatı kazana dökerek karıştırdı. Törenin ardından şifalı macunu almak için vatandaşlar adeta yarıştı. Programın sona ermesinin ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği’ni ziyaret etti ve dernek başkanı Ufuk Tanık ile bir süre sohbet etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.