5 doğal püf noktası ile fırındaki lekelerden kurtulun!

5 doğal püf noktası ile fırındaki lekelerden kurtulun!

Her yemek pişirdiğinizde fırında biriken artıklar yanar ve bu durum sağlığınız için hiç de iç açıcı bir durum değildir. Doğal yöntemlerle bu artık ve lekelerden kurtulmak mümkün.

Limon

Fırın temizliği hiçbir zaman kolay değildir. Çünkü yağ artıkları genelde her yere yapışır. Bu yapışan yağ lekelerini temizlemek ne kadar zor zaten biliyorsunuz. Ancak bu konuda size yardımcı olabilecek harika bir doğal bileşen var. Limonun en iyi tarafı ellerinize zarar vermemesi ve çevre dostu olmasıdır. İlk olarak üç adet limonu ortadan ikiye ayırın ve suyunu sıkın. Elde ettiğiniz limon suyunu fırına dayanıklı bir kabın içine koyun ve fırının içine yerleştirin.Sonrasında ise fırının 250°C’de 30 dakika boyunca ısınmasını sağlayın.Bu şekilde ısındığı zaman limonun yağ giderme gücü ortaya çıkacak. Fırın yeteri kadar soğuduğu zaman fırınının iç duvarlarını nemli bir bezle silmeniz gerekiyor. Dikkatli olun ve bu işlemi yapmak için mutlaka fırının biraz soğumasını bekleyin.

Sirke

Tıpkı limon gibi, sirke de doğal bir temizleyici ve antibakteriyeldir. Sirkeyi spreyli bir kabın içine koyun ve fırının içine, özellikle yağlı bölgelere sıkın. Fırına sıcaklığını veren bölgelere (ısıtma boruları) sıkmamaya dikkat edin. Sonrasında ise fırını 120°C’ye getirin ve 10 dakika boyunca ısıtın. Fırın biraz soğuduğu zaman bir bez yardımıyla kirlenmiş bölgeleri silin, elinizi yakmamaya özen gösterin.

Karbonat

Fırın temizliği için kullanabileceğiniz bir diğer doğal ve zararsız temizlik ürünü ise karbonattır. Eğer fırınınız çok kirlenmişse, karbonat bu konuda size yardımcı olabilir. İlk olarak yeterli miktarda suyu karbonat ile karıştırın ve macun kıvamına gelmesini sağlayın. Sonrasında ise elde ettiğiniz macunu fırınının iç kısmındaki yağlı yerlere uygulayın (ısıtma borularına değmemesine özen gösterin). İki saat boyunca bu şekilde bekleyin, fırını çalıştırmayın. Son olarak ise nemli bir bezle macunlu bölgeleri silin.

Mikrodalga fırın nasıl temizlenir? 

Maalesef mikrodalga fırınlar kolayca kirlenebiliyor. Ancak size iyi bir haberimiz var, eğer aşağıdaki adımları takip ederseniz bu kolay kirlenen mutfak aletini doğru bir şekilde temizlemeniz mümkün.

Su, sirke, tuz

İlk olarak yarım su bardağı su ve sirkeyi, bir yemek kaşığı tuz ile karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı mikrodalgaya uyumlu bir kabın içine koyun. Bu kabı, hava geçiren delikli bir kapakla kapatmanız gerekiyor. Eğer böyle bir kapağa sahip değilseniz, alüminyum folyo kullanarak istediğiniz ölçüde bir kapak hazırlamanız da mümkündür. Delikli kapağı olan kabı, içindeki karışımla beraber fırının içine koyun ve maksimum güçte 5 dakika boyunca çalıştırın. Karışımdan çıkan buharlar fırının iç kısmında bulunan kurumuş yağları çözecektir. 5 dakika geçtikten sonra, fırın hala kapalı haldeyken bir 10 dakika kadar daha bekleyin. Bu süre geçtikten sonra fırını açın ve nemli bir bezle fırının içini düzgünce temizleyin.

Karbonat ve sirke

İlk olarak bir bardak suyu bir yemek kaşığı sirke ile karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı mikrodalga fırına dayanıklı bir kabın içine koyun. Sonrasında ise bu karışımı fırının içine yerleştirin ve 30 saniye boyunca fırını maksimum seviyede çalıştırın. Karışım tamamen buharlaşana kadar bu 30 saniyelik ısıtma işlemini tekrarlayın. Karışım tamamen buharlaştıktan sonra, kirler üzerinde iyice etki etmesi için 10 dakika daha fırının kapağını kapalı tutun. 10 dakika sona erdikten sonra mikrodalgaya dayanıklı olan kabı dışarı çıkarın. Dikkatli olmanızı öneriyoruz, 10 dakika beklemiş olsanız bile fırının sıcaklığı elinizi yakabilir. Boş kabı fırının içinden çıkardıktan sonra ıslak bir süngere döktüğünüz karbonatla kalan kirleri çıkarmaya çalışın. Son olarak ise karbonat artıklarını temiz ve nemli bir bezle silin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.