5 yüz metrekareye bir konut izni çıktı

5 yüz metrekareye bir konut izni çıktı

Foçaköy bölgesi 1999 yılında o zamanki Bağarası Belediyesi tarafından imara açıldı.

İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı Yenibağarası Mahallesi sınırları içinde yer alan Foçaköy’de önceki yıllarda olduğu gibi minimum parsel büyüklüğünün 1000 metrekare olması ve her parsele en fazla iki bağımsız birim yapılabilmesi yönündeki talep İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan onay almadı. Komisyon oybirliği ile 500 metrekaye bir konut yapabileceği kararı verdi.

Parseller arazi koşullarına bağlı olarak 1000 ila 3000 metrekareler arasında şekillendirildi. Sonraki yıllarda bölgede kurulan bir kooperatif tarafından arsa satışlarına başlandı. Satışlarda en göze batan şartlardan biride her parsele bir konut yapılabileceği, bu konutların da planları kooperatif tarafından temin edilen Çeşme, Bodrum, Foça veya Ahşap Ev tiplerinden biri olabileceği idi. Kooperatifin feshine kadar geçen dönemde yapılan az sayıda konut bu koşullarda yapılabildi. Foça Belediyesi 2015 yılında aldığı kararla bölgede bir parsele konumuna ve kat sayısına göre yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değişen oranları kullanmak üzere birden fazla konut yapılabilmesi için izin ve ruhsatlar verdi. Bu kapsamda çok sayıda konut inşa edildi.

osman-mert.jpg

ÜÇ MECLİS ÜYESİ RET OYU VERDİ

Foça Belediye Meclisi 17 Mayıs 2021 tarihli toplantısında (121 sayılı karar ile) ise “sehven kaldırılan minimum parsel büyüklüğü 1000 metrekaredir ifadesinin yeniden eklenmesine” karar verirken ayrıca “her durumda bir parselde en fazla iki bağımsız birim yer alabilir” maddesini de kabul etti. Oy çokluğu ile alınan ve MHP’li Osman Mert, Ak Partili Sinem Atan ve Ömer Güler’in ret oyu verdiği karar İzmir Büyükşehir İmar ve Bayındırlık Komisyonuna gitti.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu 06 Temmuz 2021 tarihinde yaptığı toplantıda Foça Belediye Meclisi’nin “Minimum parsel büyüklüğü 1000 metrekaredir ve her durumda bir parselde en fazla iki bağımsız birim yer alabilir” şeklindeki kararını 1000 metrekareden büyük parsellerde her 500 metrekarede bir bağımsız birim yapılabilir” şeklinde değiştirerek oy birliği ile kabul etti.

Komisyon kararında “-1000 metrekare büyüklüğündeki parsellerde en fazla iki bağımsız birim yapılabilir. – 1000 metrekareden büyük parsellerde bağımsız birim sayısı parsel büyüklüğünün 500 metrekareye bölünmesi ile elde edilen tam sayıdır.(Küsuratlar dikkate alınmaz). – Bir parselde birden fazla bağımsız birim yaptırmaya Belediyesi yekilidir” şeklinde değişiklikle uygun olduğuna oybirliği ile karar verilmiştir. Denildi.

BELEDİYECİLİK KEYFİ KARAR ALMAK DEĞİLDİR

İzmir Büyükşehir ve Foça Belediye Meclis üyesi Osman Mert alınan kararla muhtemel hak kayıplarının önüne geçildiğini belirterek tüm komisyon üyelerine teşekkür etti. Osman Mert;” Belediyeler mevcut imar durumu değişitirilecekse önceden mutlaka bir çalışma yapmalıdır. İlgili ve yetkili yerlerden bilgi ve görüş almalıdır. Foça Belediyesi bu konuda keyfi bir değişiklik yapmak istedi. Büyükşehir İmar komisyonu ve ardından büyükşehir belediye meclisi bu keyfiyete engel oldu. Geçmiş yıllarda yapanlarla yeni yapacaklar arasında hak kaybı olmaması için bu kararı aldı. İzmir Büyükşehir İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyelerinin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belediyecilik demek ben yaptım oldu, ben böyle istiyorum demek değildir. Kararlar alınmadan önce hukuk, bilim ve ortak akıl mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu arada önerge verilen tarih ile mevcut kararın çıktığı tarih arasında ki 3 aylık süreçte inşaat ruhsat talebinde bulunan arsa sahiplerine ruhsat izni verilmemiş olmasını da hukuka aykırı , keyfi bir karar olarak niteliyor ve kınıyorum. Dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.