59 firma kafes yumurtasını terk ediyor

59 firma kafes yumurtasını terk ediyor

2023 Yumurta Takip Raporu’na göre takip edilen 98 firmadan 59’u kafes yumurtasını terk edeceğini açıkladı.

Yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildikleri çağdışı kafes sistemlerine son verilmesi için çalışan Kafessiz Türkiye, 2023 Yumurta Takip Raporu’nu yayımladı. Rapora göre takip edilen 98 firmadan 59’u kafes yumurtasını terk edeceğini açıkladı.

Türkiye’de faaliyet gösteren ve kafessiz yumurta taahhüdü veren 59 ve henüz taahhüt vermemiş 39 firma olmak üzere toplamda 98 firma bulunuyor.

Evrensel Gazetesinden Özer Akdemir'in haberine göre, Rapor, Türkiye'deki hayvan refahı değişikliklerini izlemeyi ve endüstriyel kafes sistemlerinden elde edilen yumurtaların kullanımını terk etmeyi taahhüt eden firmaları şeffaf bir şekilde takip etmeyi amaçlıyor.

836626-1533262703.jpg

Kafes tavukçuluğu, endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme yöntemi olarak tanımlanıyor. TÜİK verilerine göre ülkemizde yetiştirilen tüm kara hayvanlarının yüzde 95’ini oluşturan tavukların çok büyük bir kısmı (109 milyon) Türkiye’de sadece yumurtası için yetiştiriliyor. Bu tavukların 100 milyonu ise yumurta endüstrisinin kârlılığını artırmak için bir A4 kâğıdından daha küçük bir alana hapsedilerek ömrünü toprağa basamadan geçiriyor. Tüketicilerin endüstriyel kafes sistemlerine karşı tepkilerinin arttığının ileri sürüldüğü raporda Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 80'inden fazlasının endüstriyel kafes sistemlerini reddederek, hayvanları kötü şartlarda yetiştiren firmaların ürünlerini almamak konusunda kararlı olduğunu belirtiyor. Konda’nın bir araştırmasına göre Türkiye’de her 10 insandan yaklaşık 8’i, kafes sistemlerinin yasaklanması gerektiğini düşünüyor. Tüketicilerin yüzde 82’si ise tavukların endüstriyel kafeslerde yetiştirilmesini doğru bulmadığını belirtiyor.

Rapor, otel, perakende, kafe/restoran, gıda üreticisi ve yemek servisi olmak üzere 98 firmadan 59’unun kafeslerden elde edilen yumurtaları kullanmayacağına dair söz verdiği dile getiriliyor. Rapora ilişkin açıklama yapan Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan; “Türkiye kamuoyu gür bir sesle kafeslere karşı çıkıyor. Hiçbir hayvana kar hırsı için bu kadar insanlık dışı koşullarda eziyet çektirilmesini istemiyor. Bu sebeple gelecekten umutluyuz. Bu yılda da kafesleri terk etmek üzere söz veren firma sayısının artmasından memnuniyet duyuyoruz.” dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.