60 Aya Kadar Taksitlendirme Meclis'te!

60 Aya Kadar Taksitlendirme Meclis'te!

Maliye Bakanı Naci Ağbal vergi, af ve yapılandırmalara son verecek yasa tasarısının Meclis'e sunulacağını açıkladı.

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Ağbal, halen mevzuatta bulunan “tecil” sistemine benzer bir tasarım yaptıklarını açıkladı. Borcu yeniden yapılandırma yetkisi Bakanlar Kuruluna verildi. Bu sistemden yararlanmak isteyen, zor duruma düşen mükellefler Maliye’ye başvuracak, karar yetkisi ise Bakanlar Kurulunda olacak. Yasa teklifi de bu konularda Bakanlar Kuruluna yetki vermeyi düzenliyor. Bu yeni düzenlemeden ticari ve zirai gelir elde eden mükellefler yararlanabilecek.
 
Yeni düzenleme şöyle işleyecek:
 
Vergisini düzenli ödeyen mükellefler eğer zor duruma düşerlerse Maliye’ye başvurarak vergi borcunun taksitlendirilerek tecil edilmesini isteyebilecek.
 
“Vergisini düzenli ödeyen” tanımı, geçmiş 3 yıl içinde hiç vergi borcu olmayan veya vadesini 1 yıldan fazla olmayan borçlu anlamına geliyor.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı, (GİB) şirketin beyanlarını düzgün verip vermediğine bakacak. Kendi kuracağı altyapı ile şirketin finansal durumunu, geçmiş performansını araştıracak. Borç ödeme kabiliyeti görürse yapılandırma için plan oluşturacak.
 
Şirketler 60 aya kadar (5 yıl) borçlarını taksitlendirebilecek. Ne kadar taksit yapılacağını GİB önerecek.
 
Tecil faizi halen yüzde 12 düzeyinde bulunuyor. GİB, şirketin durumu ve performansına göre daha düşük oranlarda faiz belirleyebilecek.
 
Şirketlerden istenecek teminatlar çok daha düşük seviyelere çekilebilecek.
 
Bu unsurların tamamını Gelir İdaresi Başkanlığı şirket ile birlikte çalışarak belirleyecek ve Maliye Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na öneri olarak sunulacak. Bakanlar Kurulu’da kabul veya reddedebilecek.
 
Maliye Bakanı Ağbal: Yeniden yapılandırmanın son bulacağını tahmin ediyorum
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemeye ilişkin “borcunu 1 yıl ödeme sonra bize gel demiyoruz” sözleriyle şirketlere uyarıda bulundu. Düzenlemenin gerçekten zor duruma düşen ancak vergi borcunu düzenli ödeyen mükellefleri kapsadığını hatırlatan Bakan Ağbal, bu yapıdan yararlanmak isteyen her bir şirketin ciddi bir incelemeden geçeceğini ve buna göre karar verileceğini söyledi.
 
Düzenleme ile herkesi kapsayan, geniş yeniden yapılandırma yasalarına olan ihtiyacın ortadan kalkacağını belirten Ağbal, şirketlerin düzenli vergi ödeme ve diğer vergi uyum unsurlarına olan uyumunun artacağını da belirtti. Dünya

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.