8 milyon kullanıcının şifresi çalındı!

8 milyon kullanıcının şifresi çalındı!

Türkiye’de de pek çok kişinin kullandığı popüler ücretsiz görsel indirme sitesi Freepik, siber saldırıya uğradığını ve 8 milyonu aşkın kullanıcısının giriş bilgilerinin çalındığını açıkladı. 

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, Freepik’te üyeliği bulunan kullanıcıları uyararak aynı e-posta adresi ve şifre kombinasyonuyla açılan diğer tüm hesaplardaki şifrelerin değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kullanıcılarına yüksek kalitede ücretsiz görsel indirme imkanı sunan Freepik, 8 milyondan fazla kullanıcısının kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin çalındığını açıkladı. Dünya çapında en çok ziyaret edilen 100 site arasında yer alan ve 20 milyon kullanıcısı olan Freepik’ten yapılan açıklamaya göre saldırı, SQL Injection yöntemi kullanılarak yapıldı. Freepik’te üyeliği bulunan kullanıcıları uyaran Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, benzer kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun kullanıldığı diğer tüm şifrelerin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Tüm Şifreler İptal Edildi

Güvenlik ihlalini fark ettikleri anda kullanıcılarını bilgilendiren ve soruşturmaya başlayan Freepik, saldırının ne zaman gerçekleştiğini ise açıklamadı. Freepik tüm mevcut şifreleri iptal etti ve kullanıcılardan hesaplarına giriş yapmaları için yeni bir şifre seçmelerini istedi. Ayrıca 8 milyonu aşkın kullanıcının yaklaşık 4,5 milyonunun Google, Facebook veya Twitter hesaplarını kullanarak platforma giriş yaptıkları ve bu nedenle parola bilgilerinin çalınmadığı, ancak kalan 3,7 milyona yakın kullanıcının ise e-posta adreslerinin yanı sıra parola bilgilerinin de çalındığı açıklandı. Siber saldırıda kullanılan SQL Injection yöntemi, hackerlerin web uygulamalarının arkasındaki veri tabanını kontrol edebilmelerine imkan tanıyor.

“Aynı Şifreyi Tekrar Tekrar Kullanmak Büyük Risk!”

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, Türkiye’deki Freepik kullanıcılarına doğrudan siteye girerek şifre değişimi yapmalarını tavsiye ediyor. Aynı e-posta adresi ve şifre kombinasyonunun birden fazla sitede kullanılmasının karşılaşılan en yaygın hatalardan biri olduğunu vurgulayan Akkoyunlu, hackerlerin bir siteye yaptığı saldırıyla birden çok siteye ait kullanıcı giriş bilgilerine ulaşma olasılığının bu şekilde yükseldiğinin altını çiziyor. Bu nedenle, Freepik hesabı olan kullanıcıların bu şifrelerini başka bir platformda kullanmadıklarından emin olmalarını öneriyor. Farklı ve güçlü birçok şifreyi akılda tutmak oldukça zor olabilir. Bir insanın ortalama 15 hesabı bulunduğu düşünüldüğünde, hesap ve şifre güvenliği için Bitdefender Password Manager gibi bir şifre yöneticisi kullanılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.