800 yıllık tarihi yapı restorasyon bekliyor

800 yıllık tarihi yapı restorasyon bekliyor

Selçuklular döneminden kalma 800 yıllık kümbet için köy muhtarı Serhat Yıldırım "Sit alanı ilan edildiği için biz bir şey yapamıyoruz. Yetkilileri restore etmeye davet ediyoruz" dedi.

Elazığ Sivrice Doğanbağı köyünde bulunan ve yaklaşık 800 yıl öncesine tarihlenen kümbet, zamana karşı direniyor. Selçuklular dönemine ait kümbet, birçok büyük depremde ayakta kalmayı başardı ancak kümbetin içi defineciler tarafından kazılıyor.

17b.jpg

"HERKESİ BURAYA DAVET EDİYORUZ"

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilen kümbetin restore edilerek turizme kazandırılmasını bekleyen yöre sakinleri, kümbetin turizm açısından önemli olduğunu düşünüyor.

17c.jpg
Köy muhtarı Serhat Yıldırım, kümbetin içerisinde mezar olduğuna dikkat çekerek “Bu kümbetler o zamanki seçkin devlet adamları veya komutanlar için yapılıyormuş. Muhtemelen öyle birisi için yapıldı. Taş ve kireçle yapılmıştır. Karakaya Baraj Gölü’ne hakim bir noktadır. Bir tepeye kurulmuştur. Zaman zaman içindeki mezar defineciler tarafından kazılıyor. Bunu biz göremiyoruz. Sonradan fark edip yetkililere bildiriyoruz. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü burayı restore edeceğini söyledi. Sit alanı ilan edildiği için biz bir şey yapamıyoruz. Yetkilileri restore etmeye davet ediyoruz. O zaman gelindi ve etütü yapıldı. Biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Zaman zaman gelenler oluyor. Fotoğraf çekiyorlar ve beğeniyorlar. Yalnız biraz yolumuz sıkıntılı. Yolumuz güzel olsa daha çok ziyaretçi gelecektir. Muhteşem bir manzarası var. Diğer köylerden bile görünüyor. Herkesi buraya davet ediyoruz” ifadeleri ile yetkilileri tarihi miras konusunda sorumluluğa davet etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.