86. İEF’NİN TEMASI "ENERJİ"

86. İEF’NİN TEMASI "ENERJİ"

İzmir Enternasyonal Fuarı, 18-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında kapılarını “Enerji” ana temasıyla açmaya hazırlanıyor.

Partner ülkenin Rusya Federasyonu olarak belirlendiği 86. İzmir Enternasyonal Fuarı, enerji temasıyla birçok farklı ülkeden gelen yeni ürünleri ziyaretçilerle buluştururken; özel sektör temsilcilerinin buluşmasına ortam hazırlayacak.

Rusya, İzmir Enternasyonal Fuarı’na; başta ‘enerji’ olmak üzere, ‘tarım’, ‘metal ve makine’, ‘yatırım ve finans’, ‘turizm’ ve ‘kimya’ sektörleriyle yatırım yapmak ve her iki ülkenin ticaret hacmini geliştirmek amacıyla geliyor.

Elektrik ve doğal gaz üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri olan Rusya, Enerji Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Federal Bakanlık ile birlikte İzmir Enternasyonal Fuarı’nın her boyutuna güçlü bir katılım sağlamaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE’DE ENERJİ YATIRIMLARI

2016 Mart ayında yatırımların yüzde 65’ini termik santraller oluştururken 2017 Mart ayı verilerine göre termik santral yatırımları yüzde yedi  olarak gerçekleşti.

İlki 1998 yılında İzmir’de kurulan rüzgar enerji santralleri (RES), ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle verimli bir enerji üretim kaynağı olarak yer alıyor.

 Geçtiğimiz yıl yüzde 17’lik oranla enerji yatırımları kapsamında yer alan RES’ler 2017 Mart ayı yatırımlarında yüzde 43 olarak en fazla paya sahip.

2016 Mart ayı enerji yatırımları verilerinde yüzde 9’luk payla kayıtlara geçen Hidroelektrik santralleri (HES) yatırımları ise 2017’de yüzde 39’a yükseldi.  Alternatif enerji yatırımları arasında bulunan çöp, biyogaz, atık ısı ve jeotermal enerji yatırımları ise yüzde 11’lik bir paya sahip.

Hidroelektrik santraller, ısıtma amaçlı biyokütle, termal güneş ve jeotermal enerji kullanımı, Türkiye’de enerji üretimine katkıda bulunan başlıca yenilenebilir enerji kaynakları haline geldi.

Jeotermal potansiyeli ile dünyada yedinci sırada yer alan Türkiye, üretim kapasitesinde ondördüncü sırada yer alıyor. Son yıllarda Türk enerji sektöründe, jeotermal ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretimi de etkili olmaya başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün Mart 2017 Aylık Enerji İstatikleri Raporu’na göre; ülkemizde tüketilen enerjinin yüzde 55’i doğal gaz, yüzde 24’ü elektrik ve yüzde 16’sı ise motorindir.

Elektrik üretiminin yüzde 35’i doğal gazdan sağlanırken; yüzde 17’si ithal kömürden, yüzde 15’i barajlı hidroelektrik santrallerden,  yüzde 13’ü linyitten, yüzde 9’u  akarsu hidroelektrik santrallerinden ve yüzde 6’sı rüzgardan elde ediliyor.

ENERJİDE TÜRK-RUS İLİŞKİSİ

Bakanlık verilerine göre ülkemiz doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 99’unu ithal ediyor. Son 10 yıl içinde, dünyada doğal gaz talebinin Çin’den sonra en fazla arttığı ikinci ülke konumunda bulunan ülkemizin 2015 yılında ithal ettiği 48,4 milyar metreküplük doğal gazın yaklaşık yüzde 55,3’ü Rusya’dan, yüzde 16,2’si İran’dan, yüzde 12,7’si Azerbaycan’dan, yüzde 8,1’i Cezayir’den ve yüzde 2,6’sı Nijerya’dan temin edildi.

Türkiye Almanya’dan sonra Rusya’nın en çok doğal gaz ihraç ettiği ikinci ülke konumunda.

2014 yılında Türkiye Rusya’dan 27,4 milyar metreküp doğal gaz satın alırken, son on yılda Türkiye’nin doğal gaz tüketimi iki katından daha fazla arttı. 1984 yılında başlayan Türkiye-Rusya doğal gaz işbirliği, günümüzde Mavi Akım ve Trans Balkan boru hatları aracılığıyla devam ediyor.

Yapım aşamasındaki Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile iki ülke enerji ticaretinin gelişmesi bekleniyor.

Fuarın ürün grupları şöyle:

Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Jeotermal Enerji, Hidrolik Enerji, Dalga Enerjisi, Biyokütle Enerji, Enerji Üretim Sistemleri, Isıtma-Soğutma-İklimlendirme- Havalandırma, AR-GE Merkezleri, Teknoparklar, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, Yapı Malzemeleri ve İnşaat Teknolojileri, Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi, Motosiklet-Bisiklet ve Yan Sanayi, Dayanıklı Tüketim Malları, Yazılım Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Gıda Ürünleri ve Teknolojileri, Tarım ve İlaç Sanayi, Medikal ve Kimya Teknolojileri, Yerel Yönetimler, Eğitim ve Eğitim Teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren firmalar fuarda yer almaya hazırlanıyor.

YILLARA GÖRE TEMALAR

2001 yılında 70. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda  “ihtisas sektörü” uygulaması ile başlayan çalışma; 2003 yılında gerçekleştirilemedi.

2004 yılında ‘konsept’ adıyla uygulanırken;  2005 yılından  itibaren ise “tema” uygulamasına geçildi.

Yıllara göre uygulanan temalar şöyle:

70. İEF ihtisas sektörü: “Ev Aksesuarları ve Gereçleri Sektörü”

71. İEF ihtisas sektörü: “Gıda”

72. İEF ihtisas sektörü: 2003’de gerçekleştirilmemiş, özel bir sektörün ana ihtisas sektörü olarak vurgulanmaması kararı alınmıştır.

73. İEF konsepti: “Uzay Teknolojileri ve Robotlar”

74. İEF teması: “Değişim ve Gelişim”

75. İEF iki ana tema: “Organik Ürünler” ve “Alternatif Enerji”

76. İEF teması: “Sağlık - Daha Sağlıklı Bir Dünya İçin Yeni

 Yollar ve Herkes İçin Sağlık”

77. İEF teması: “Küresel Isınma ve İklim Değişiklikleri”

78. İEF teması: “İletişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon”

79. İEF ana tema : “Enerji”

80. İEF teması: “Çevre ve Çevre Teknolojileri”

81. İEF teması: “Yaşamın Her Alanında Tasarım”

82. İEF teması: “Sağlık”

83. İEF teması: “Lojistik”

84. İEF teması: “Eğitim”

85. İEF teması: “İnovasyon”

86. İEF teması: “Enerji”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.