9 Eylül'de toplu sözleşme sevinci

9 Eylül'de toplu sözleşme sevinci

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) yayın organı 9 Eylül Gazetesi ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varıldı

İGC Başkanı ve 9 Eylül Gazetesi İmtiyaz Sahibi Misket Dikmen ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş düzenlenen tören ile toplu sözleşmeye imza attı.


Bugün 9 Eylül Gazetesi'nde gerçekleştirilen törene İGC Başkanı Misket Dikmen, İGC Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Genel Sekreter Kenan Çimen, Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Pala, Yönetim Kurulu üyeleri Murat Attila, Hakan Dirik, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Akkaya, İzmir Şube Başkanı Halil Hüner ve yönetim kurulu üyeleri, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, CHP İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atilla Sertel, cemiyet üyeleri ve gazete çalışanları katıldı.


Sözleşmenin imzalanmasının ardından konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, 9 Eylül gazetesini çıkarmaya başladıklarında, en önemli amaçlarından birinin örnek bir gazete olabilmek olduğunu belirterek, “Bunun en önemli parçalarından biri sendikalı, örgütlü olmaktı. Basının en büyük sorunlarından biri örgütsüzlük. İGC olarak, Gazetecilerin gazetesi 9 Eylül’ün bir bireyi olarak bunu gerçekleştirmiş olmaktan çok mutluyuz. Cemiyetimizin 930 olan üyesi ile hayırlı uğurlu olsun diyorum, umarım arkasından başka gazeteler de gelir” dedi.


TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, Türkiye’de gazeteciliğin özellikle son on yılda basın özgürlüğü konusunda hak ihlalleri ile gündeme gelen bir meslek grubuna dönüştüğünü dile getirerek, “Şu an cezaevlerinde 158 meslektaşımız var. Onların özgürlüğü TGS’nın birinci mücadelelerinden birisi. Biz sendika olarak aynı zamanda çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını da ilerletmek üzere var olan ve 65 yıldır buna hizmet eden bir sendikayız. 9 Eylül Gazetesi’nde toplu iş sözleşmesi ile neticelendirdiğimiz bu süreç İzmir’deki bütün yerel gazetelere de örnek olacaktır diye düşünüyoruz. Bunun için bütün gazetecileri de sendikalı olmaya ve haklarının arkasında mücadele etmeye çağırıyorum” dedi.

Örgütlenme çağrısı

Sözleşme ile ilgili olarak da başlangıç açısından güzel bir sözleşmeye imza attıklarını belirten Durmuş, “Devamında çok daha güzel sözleşmeler yapacağımıza inanıyorum. 9 Eylül hem cemiyetin hem sendikanın gazetesidir. Birlikte gazeteyi güçlendireceğiz ve bundan da çalışanların payına düşeni sözleşmelerle alacağız. Bütün gazete çalışanlarına ve Türkiye’deki bütün gazetecilere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de, İzmir’deki gazetecilik örgütünün meslek çatısının İzmir Gazeteciler Cemiyeti olduğunu vurgulayarak, “TGS ise emek ve dayanışma örgütüdür. Bu mücadeleye bir adımdır” dedi.

Örnek olsun

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, atılan imzaların basın adına çok önemli olduğunu dile getirerek, “Bu sözleşmenin tüm gazetelere örnek olmasını diliyorum. Büyük holdingler insanları taşeron sistemi içinde küçücük ücretlerle çalıştırılıyor. İGC Yönetimi çok para kazandığı için büyük kar ettiği için değil yanlızca olanaklarını sonuna kadar kullanarak fedakarlık yaparak gazetecilerin iyi ücret alması noktasında iyi niyetle bu sözleşmeyi imzaladılar. Bize düşen gazeteyi şahlandırmak ve taçlandırmaktır. Gazeteciler çalışma koşulları ve ücret olarak büyük sıkıntılar yaşıyor. Basın ve ifade özgürlüğü olarak da büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Türk – İş'e verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu gazeteye verilen her desteğin sonuç alacağını, Türkiye genelinde çok önemli işlev göreceğine inanıyorum” diye konuştu.

Sonuna kadar destekleyeceğiz

Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da, işçi hareketi için hayırlı olmasını dilediğini belirterek, “Toplu iş sözleşmesinin uygulanması anlamında Ege Bölgesi'nde 150 bin üyemiz var. Bu gazeteyi sonuna kadar destekleyeceğiz. Daha büyük kazanımlar elde etmek için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Sözleşme neler getiriyor?

9 Eylül Gazetesi ile TGS arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi uyarınca gazete çalışanlarının maaşlarına bu yıl için 100 lira, gelecek yıl için de 250 lira ücret artışı sağlanacak. Ayrıca bu yıl için iki kez 500'er lira, gelecek yıl için de iki kez 700'er lira ikramiye ödemesi yapılacak. Çocuğu kreşe giden çalışanlara yılda bir kez 500 lira kreş yardımı, evlenenlere 1500 lira, çocuğu dünyaya gelenlere 700 lira, çocuğu eğitim görenlere bir kereye mahsus 500 lira eğitim yardımı yapılacak. Ayrıca oluşturulacak disiplin kurulunda gazeteden bir çalışan yer alacak. Kadın çalışanların talep etmesi halinde yarım gün regl izni verilecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.