98 yıllık gurur, Ödemiş'te kutlandı

98 yıllık gurur, Ödemiş'te kutlandı

Yunan işgaline karşı ilk halk direnişinin gösterildiği günlerin 98. yıl dönümü 21 Mayıs Pazar günü İkkurşun Anıtı’nda Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

15 Mayıs 1919'da İzmir’in işgal edilmesinin ardından Ege Bölgesi'nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı, Ödemiş yakınlarındaki Hacı İlyas Köyü’nde sivil halktan ve askerlerden oluşan "Yiğit Ordusu" tarafından 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gecede direniş göstermiştir. Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü yapılan tören bu yıl 21 Mayıs Pazar günü yapıldı.

Törene; Kaymakam Celil Ateşoğlu, Garnizon Komutanı Binbaşı Hasan Yüzüak, Belediye Başkan Vekili İsmail Dadal, meclis üyeleri, muhtar ve mahalle sakinleri katıldı. Program; saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesinin ardından anıta Belediye Başkanlığı tarafından çelenk konuldu. Daha sonra İlçe Jandarma Komutanlığı tören mangası tarafından üç el saygı atışı yapıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı İsmail Dadal yaptı. İsmail Dadal Konuşmasında;

Yiğit ordumuz, 98 yıl önceişgalci güçlere karşı organize olarak Hacı İlyas köyünde mücadele başlatmıştı. Ödemiş'te halk, coşarak kendiliğinden direnişe karar vermiş, silaha sarılarak Hacıilyas Köyü'nde işgalci, emperyalist düşmana ilkkurşunu sıkmış, Kuvayı Milliye'nin ilk vuruşmasını burada yapmıştır. 31 Mayıs 1919’da gerçekleştirilen hareketle, Ödemişliler işgale boyun eğmeyeceklerini açıkça ortaya koymuşlardır.  Bu direniş, bir ulusun ayağa kalkıp emperyalizme direnmesidir. Ödemiş, ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil direnişin ve ilk halk savaşının örgütlendiği yer olma onurunu taşımaktadır.

Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Eğer o aşk olmasaydı, bu şehir direnemezdi. Eğer o şehir direnmeseydi, tüm ülkedeki direnişler ateşlenemezdi. Bu şehrin evlatları direndi ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye'dir. Bu miras büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras, toprağa düşmüş şehitlerin, gazilerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras, bu ülkede yaşayan herkesindir. Bu miras, kendini bu ülkeye ait hisseden herkesindir.Türkiye; kimliği ne olursa olsun, gönlünde vatanseverlik aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakarlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır.Bizler ve Ödemiş'in genç kuşakları, dedelerimizin emperyalizme karşı çıkması, yiğitçe mücadele etmesiyle her zaman gurur duyduk. Kurtuluş mücadelesinde şehit ve gazi olan atalarımızın değerli anıları önünde saygı ile eğiliyoruz, ruhları şad olsun.98 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayıp, 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren ve dünyadaki ilk bağımsızlık savaşındaki bu başarımızla bir kez daha övünüyoruz.

Şanlı Türk tarihimize altın harflerle büyük bir kahramanlık destanı yazdıran Türkiye Cumhuriyetini bizlere emanet ve armağan eden eşsiz komutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi her zaman olduğu gibi bugünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından 50. Yıl Ortaokulu öğrencileri tarafından şiir okundu. Daha sonra Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün mehteran ve halk oyunları gösteri ile İlkkurşun Efeler Derneğinin halk oyunları gösterilerine yer verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.