AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber: İngiltere'de IŞİD Bayrağı İndirilmedi

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber: İngiltere'de IŞİD Bayrağı İndirilmedi

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, PKK tarafından Brüksel'e çadır kurulmasını ve polis tarafından kaldırılmamasını, İngiltere'nin de IŞİD bayrağı indirmediği şeklinde savundu.

Basın mensuplarına değerlendirmede bulunan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber, Türkiye'deki terör tanımının çok geniş tutulduğunu söyleyerek, Türkiye'de bir kişi hakkında açılan terör davasının Avrupa'da fikir özgürlüğü olarak görülebildiğinin altını çizdi ve Türkiye'de hakkında bu tarz bir dava açılmış bir kişinin AB'ye iltica başvurusu yapıp, iltica hakkı alabileceğini söyledi.

Uluslararası seviyede terörün ne olduğuna ilişkin bir mutabakat olmadığını vurgulayan Büyükelçi, “PKK bizim için terör örgütüdür” dedi. Haber, “Türkiye’de PKK ve IŞİD, AB ülkelerinde de IŞİD terör saldırıları yaptı. Ancak PKK AB ülkelerinde çadırlar kurarak ve onlarca kişiyi öldüren canlı bombaların posterlerini asarak terör propagandası yapabiliyor” hatırlatması üzerine, “Nerede kurulmuş” diye sordu, “Brüksel ve Strasbourg’da” denilince de, “O çadırın kurulması bizzat terör eylemi değildir” dedi. Haber, “IŞİD böyle bir çadır kurabilir mi?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

EYLEME BAKARIZ

Londra’da bir kişi evinin önüne IŞİD bayrağı asılması nedeniyle şikayetçi oldu. Polis, ‘Bizim hemen aynı gün bu bayrağı kaldırmamızı beklemeyin’ dedi. PKK’da IŞİD’te terör örgütü olarak kabul edilmekte. Burada baktığımız bir terör eyleminin hayata geçip geçmediğidir.” Haber, Türkiye ile AB arasında, ‘terör tanımı’ nedeniyle tıkanan vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasına ilişkin, vize serbestisinin mülteci kriziyle ortaya çıkmadığını, bu anlaşmanın Ekim 2013’te imzalandığını hatırlatarak gelinen süreci şöyle değerlendirdi: Bu anlaşmalar kişilerle değil devletlerle yapılır. Türk gibi başlamak, Alman gibi bitirmek özdeyişi vardır. Burada Alman gibi başlandı ama bitişi Türk gibi oluyor. Olmuşla ölmüşe çare yok.

ABD: TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, ABD ve Türkiye’nin Suriye sınırında Mınbıc’dan Mare’ye kadar olan hattan IŞİD’i temizlemek için birlikte çalıştıklarını belirtti. Blinken “Bildiğiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük başarı, sınırın Fırat Nehri’ne kadar olan yüzde 90’lık bölümünü IŞİD’in elinden almak oldu. Fakat hâlâ Mınbıc cebi denilen açık bir alan var ki IŞİD bu alandan yabancı savaşçı geçişini sağlıyor. Türkiye’ye, Avrupa’ya ve ABD’ye yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. Bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Habertürk’ün haberine göre telekonferansla gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, Rusya ile işbirliği hakkında şöyle konuştu: Suriye’de çatışmaların durdurulması yaralı da olsa sürüyor. Halep’te çatışmaların durdurulması ilkesi çiğnendiğinde Rusya ile temasa geçip bu çatışmayı anında durdurmaya çalışıyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.