AB ve Türkiye, gelecekteki iş birliğini ele aldı

AB ve Türkiye, gelecekteki iş birliğini ele aldı

Avrupa Komisyonu’nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides ve T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, halk sağlığı konusundaki ilk AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısında görüşerek, gelecekteki iş birliğini ele aldı.

Avrupa Komisyonu’nun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides ve T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 pandemisyle kısa vadede mücadele de dahil olmak üzere, net bir öncelik olarak sınır ötesi sağlık tehditleri konusunda AB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin nasıl geliştirilebileceğine dair görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca iklim değişikliğinin halk sağlığı üzerindeki etkisiyle ilgili mevzular ve AB ve Türkiye'nin kanser önleme, tedavi ve bakıma yönelik yaklaşımları toplantı gündeminin üst sıralarında yer aldı.

Bu alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik fırsatlar konusunu ele alan Komisyon Üyesi Kyriakides ve Bakan Koca ayrıca pandeminin yarattığı etkiler ışığında ortak bir alan olarak ruh sağlığı konusunu da görüştü. Toplantının ardından yaptığı açıklamada, Komisyon Üyesi Kyriakides şunları söyledi: “COVID-19 bizlere, halk sağlığı kavramının sınır tanımayan bir kavram olduğunu şüpheye mahal vermez bir şekilde gösterdi. Bu alanda uluslararası işbirliği kilit önem taşıyor. Hem AB’yi hem de Türkiye'yi ilgilendiren ortak meseleler üzerinde ve işbirliğimizi daha da ilerletme yönünde bugün Bakan Koca ile yaptığımız görüşmelerden büyük bir memnuniyet duyuyorum.”

hearings-hearings-stella-kyriakides-cyprus-health-48828012607-cropped.jpg

Bakan Koca, bir aday ülke olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği ile işbirliği yapmaya ve en iyi uygulamaları ve deneyimleri kendileriyle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti. “Son iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile mücadele ederken ruh sağlığı, kronik hastalıklar ve iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri ile tüm bunların ekonomilerimiz üzerindeki olumsuz etkileri gibi küresel sorunlarla mücadele kararlılığımızı da canlı tutmamız gerekiyor,” diye konuşan Bakan Koca, AB ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Sağlık Diyalogunu, taraflar arasındaki işbirliğini ve Türkiye'nin üyelik sürecini desteklemek için büyük bir fırsat olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

koca-ihaaa-16-9-1637779031.jpg

Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasındaki temaslar bundan böyle teknik düzeyde devam edecek. Komisyon Üyesi ve Sağlık Bakanı, Avrupa Birliği ile Türkiye'yi sağlık alanında yakınlaştırmak amacıyla 2022'de görüşmelerle ilgili bir değerlendirmede bulunmaya ve diyalogu sürdürmeye karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.