ABD-Türkiye zirvesi sonrası ilk açıklama!

ABD-Türkiye zirvesi sonrası ilk açıklama!

Washington'daki randevuda iki ülkenin dışışleri bakanları Çavuşoğlu ve Pompeo, Menbiç'teki yol haritasını masaya yatırdı. Görüşmeden nihai kararın çıkması bekleniyor.

Reuters, Çavuşoğlu'nun Menbiç konusundaki yol haritasını Pompeo'yla masaya yatırdıklarını, görüşme sonrasında ifade ettiğini duyurdu.


Türkiye ve ABD'yi iki yıldır karşı karşıya getiren Menbiç'te bugün düğüm çözülüyor.

ABD'nin başkenti Washington'a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi.

İki bakan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'li teröristlerin kontrol ettiği ilçe için yol haritasına son şeklini verecek.


Reuters, Çavuşoğlu'nun Menbiç konusundaki yol haritasını Pompeo'yla masaya yatırdıklarını, görüşme sonrasında ifade ettiğini duyurdu.

Bakan Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada YPG/PYD'nin Menbiç'ten yaz sonuna kadar çekileceğini, geçiş döneminde güvenliğin Türk ve Amerikan askerleri tarafından sağlanacağını söylemişti.

Bir diğer terör örgütü IŞİD'in 2016 yazında Menbiç'ten çıkarılmasıyla ilçeye yerleşen YPG'liler, ABD'nin defalarca söz vermesine rağmen bölgeden çekilmedi.

Üstelik ABD PKK terör örgütünün Suriye uzantısına binlerce TIR silah yardımı yaptı, askerlerini bölgeye konuşlandırdı.

Fırat Kalkanı Harekâtı ile Cerablus-Azez hattını, Zeytin Dalı Harekâtı ile de Afrin'i YPG'lilerden temizleyen Türkiye, daha önce birçok kez sonraki hedefin Menbiç olacağını ilan etti.


Menbiç trafiği

ABD ile Menbiç müzakereleri bu yılın başlarında yoğunlaştı. Dönemin dışişleri bakanı Rex Tillerson Şubat ayında Ankara'yı ziyaret etti ve zirveden iki ülke arasında üç çalışma grubundan oluşan bir mekanizma kurulması kararı alındı.

Menbiç için teknik düzeydeki görüşmeler, 8-9 Mart tarihlerinde Washington’da yapıldı. Washington görüşmelerinin siyasi turu ise 19 Mart’ta yapılacak ve Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson görüşerek siyasi düzeyde karar alacaktı. Ancak Tillerson’un ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınması nedeniyle bu görüşme ertelendi.

Menbiç’le ilgili çalışma grubunun teknik düzeydeki son toplantısı, 25 Mayıs’ta Ankara’da yapıldı. Bu toplantıda, üç aşamalı bir yol haritası belirlendi. Bu üç aşama ana hatlarıyla şöyle


- Temmuz ayının ilk haftası itibariyle YPG Menbiç’ten çekilecek ve PYD’nin denetimine son verilecek.

- 20 Temmuz’dan itibaren güvenliği ve denetimi Türk ve ABD askeri güçleri sağlayacak. Türk istihbarat uzmanları ve diğer ilgili uzmanlar da Menbiç’te faaliyette bulunacak.

- Ağustosun ilk haftasından itibaren Menbiç’in demografik yapısına uygun yerel meclis oluşturulacak. Menbiç, yerel Meclis tarafından yönetilecek. Menbiç’te nüfusun büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. PYD ile bağlantılı olmayan Kürt gruplar da bu Meclis’te temsil edilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.