ABD ve Çin Kore Yarımadası'nda Nükleer İstemiyor

ABD ve Çin Kore Yarımadası'nda Nükleer İstemiyor

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde bir araya gelen ABD ve Çin Devlet Başkanları Kore Yarımadasında nükleer istemediklerini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Washington'da düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde görüştü. ABD Devlet Başkanı, her iki dünya devinin de Kore yarımadasında nükleeri istemediğini söyledi.

Obama görüştüğü Jinping ile Nükleer ile ilgili Kuzey Kore'ye nasıl yaptırım yapabileceklerinde uzlaşı noktası aradıklarını belirtirken Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, Jinping de uygulanacak yaptırımların tüm taraflar için kritik değer ifade ettiğini yazdı. Öte yandan Çin'in Dışişleri Bakan Yardımcısı Zheng Zeguang her iki liderin birbiriyle görüş alışverişinde bulunduğunu söyleyerek görüşmeler yapıcı ve olum geçtiğini açıkladı.

Kuzey Kore tarafından bu yılın ilk ve ikinci aylarında gerçekleştirilen nükleer, uzun menzilli füze ve uydu fırlatılması denemeleri Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğinden dolayı, Birleşmiş Milletler ve ABD yaptırım uygulama yoluna gitmişti. Birlemiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı yaptırımları Çin Halk Cumhuriyeti tarafından olumlu görülerek desteklendi. Desteğin, ABD ve Çin arasındaki iki aylık görüşmelerin meyvesi olduğu belirtildi.

ABD daha önce Çin'e Kuzey Kore konusunda çağrı yapmıştı

Çin'in yaptırım kararı vermiş olması bu bağlamda büyük önem taşıyor. Kuzey Kore'nin her 3-4 yılda gerçekleştirdiği denemelerin finansmanının Çin üzerinden yapılan ihracat ile gerçekleştirdiği düşünülüyor. Çin'in alacağı yaptırım kararıyla beraber, Kuzey Kore gemilerinin kaçakçılık kontrolünden geçirilmesi ve alışverişten elde edilen paranın nükleer denemelerde kullanıldığının ortaya konulursa, Kuzey Kore'den ithalatın durdurulması anlamını taşıyor.

ABD ve Çin arasında yaptırım konusunda uzlaşılmaya varılması ABD için büyük önem taşıyordu, zira ABD uzun süredir Kuzey Kore'ye yaptırım uygulamaya çağırıyor, hiç olmazsa baskı yapması yönünde etkilemeye uğraşıyordu. Dün gerçekleştirilen görüşmelerde yeni müzakere olup olmayacağı konusunda net bir bilgi çıkmadığı belirtilirken, Obama Kuzey Kore konusunda Japonya ve Güney Kore ile beraber işbirliği yapılacağını kesin bir dille belirterek, Kuzey Kore'ye karşı çabaların birleştirildiğini ifade etti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.