ABD ve Rusya Suriye'den Yeni Anayasa İstiyor

ABD ve Rusya Suriye'den Yeni Anayasa İstiyor

Rusya'nın başkenti Moskova'ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Puin ile görüşen Amerika Birleşik Devletler Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile saatler süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı; Suriye'nin yeni Anayasa'ya ihtiyacı olduğu ve bu anayasanın ağustos ayına kadar hızlı bir şekilde hazırlanması konusunda Rusya ile uzlaşı içinde olduklarını belirtti.

ABD Dışişeri Bakanı BM'nin aracılık yaptığı ve İsviçre Cenevre'de gerçekleştirilen Suriye'deki tarafları kapsayan müzakereler konusunda Rusya ile uzlaştıklarını söyleyerek, ateşkes sonrası başlayan barış müzakerelerinin hızlandırılması konusunda ABD ve Rusya'nın ortak hareket edeceklerini belirtti.

Görüşmelerde birçok noktada yakın düşünüyor

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, dün Cenevre'de gerçekleştirilen görüşmelerde, masaya oturan taraftarlar birçok ortak noktada yakın düşündüğünü belirterek, görüşmelerin Nisan ayında devam edebileceğini ifade etmişti.

Görüşmeye, Suriye rejiminin temsilciler, Katar, Suudi Arabistan ve Suriye'deki muhalif gruplar katılmıştı.

Rusya'nın Suriye'deki askerlerinin büyük kısmını çekeceğini açıklaması ve açıklamanın hemen ardından harekete geçmesinden bir süre sonra Moskova'ya giden ABD Dışişleri Bakanı, Suriye'nin yeni anayasasının taslağı üzerinde çalışmalara başlandığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı  Sergey Lavrov ile beraber basın toplantısı düzenleyen Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hakkında da görüşüldüğünü belirterek, konu hakkında açıklama yapmadı.  Her iki ülkenin Dışişleri Bakanı da Suriye'de sağlanan geçici barış ortamının korunarak bunun kalıcı hale getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.