ABD'de Dengeler Değişti: O İsim Öne Geçti

ABD'de Dengeler Değişti: O İsim Öne Geçti

ABD'de delege sayısıyla o isim öne geçti.

ABD'nin gelecek başkanını belirlemek için 17 aydır devam eden kampanya sürecinde sona gelindi. Hillary Clinton ve Donald Trump'ın yarıştığı tarihi ABD başkanlık seçimlerinde oylar sayılıyor. Hillary Clinton ve Donald Trump'ın yarıştığı tarihi ABD seçimlerinde oylar sayılıyor, gelen son dakika bilgilerine göre seçimlerden önce yapılan anketlerin aksine, ABD'nin 45'inci başkanını belirleyecek olan delege sayısında şu an Trump önde. Trump'ın kazandığı delege sayısı 253'e yükseldi. Clinton ise 209 delege kazandı

Yorum Yaz0
Son dakika haberleri!.. ABD başkanlık seçiminde ilk sonuçlar belli oldu
08.35: Clinton, Nevada'yı alarak 215'e yükseldi
 
07.38: Washington eyaletini alan Clinton, 12 delege daha kazandı.
 
07.36: Georgia eyaletini kazanan Trump delege sayısını 253'e çıkardı.
 
07.34: Wisconsin ve Iowa eyaletlerinde de Trump kazandı. Cumhuriyetçi aday delege sayısını 237'ye çıkardı.
 
 
** ABD başkanlık seçimlerinde şu ana kadar 50 eyaletten 22'sini  Cumhuriyetçi Parti adayı Trump,  15 eyaletle birlikte başkent Washington DC'yi  ise Demokrat Clinton kazandı. 
 
07.19: Oregon eyaletini alan Clinton, delege sayısını 197'ye yükseltti.
 
07:17: Trump K. Carolina ve Utah'ı alarak 221 delegeye ulaştı
 
07.05 : Clinton en fazla delegeye sahip eyalet California'da ipi göğüsledi. Demokrat adayın kazandığı bir başka eyalet ise Hawaii.
 
07.00 : Associated Press, seçimin en kritik eyaleti Florida'da Trump'ın kazandığını bildiriyor. Eyaletin delege sayısı 29.
 
06.35: Clinton, kritik eyaletler arasında gösterilen ve başa baş bir yarışın görüldüğü Virginia'yı kazandı. Böylece, Clinton'ın delege sayısı 122'ye yükselirken, Trump ise 168'de kaldı.
 
Son tabloya göre Clinton'ın kazandığı yerler: New York, Vermont, Illinois, Maryland, New Jersey, Massachusetts, Delaware, Rhode Island, Connecticut, Virginia ve District of Columbia. 
 
Trump'ın kazandığı yerler: Montana, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Teksas, Missouri, Arkansas, Lousiana, Mississippi, Alabama, Tennessee, Kentucky, Indiana, West Virginia, South Carolina, Ohio. 
 
06.29: ABD başkanlık seçimlerinde Trump önde gidiyor. Trump'ın delege sayısı 167'ye yükselirken, Clinton'ın 109'da kaldı. Trump kritik eyaletlerden biri olan Ohio'yu kazandı. 
 
06.27: TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Kentucky (8 delege), Indiana (11 delege), Batı Virginia (5 Delege), Oklahoma (7 delege), Güney Carolina (9 delege), Tennessee (11 Delege), Alabama (9 delege), Missisippi (6 Delege), Wyoming (3 delege), Kuzey Dakota (3 delege), Güney Dakota (3 delege), Nebraska (3 delege), Kansas (6 delege), Teksas (38 delege), Arkansas (6 delege), Louisiana (8 delege), Montana (3 delege), Missouri (10 delege) TOPLAM 171 DELEGE
 
CLINTON'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Vermont (3 delege), Massachusetts (11 delege), New Jersey (14 delege), Delawere(3 delege), Maryland (10 delege), DC (3 delege), Illinois (20 delege), Rhode Island (4 delege), New York (29 delege), Connecticut (7 delege), New Mexico (5 delege) , Florida (29 delege) TOPLAM 190 DELEGE
 
06.18: New York Times'a göre Trump'ın seçimi kazanma şansı %80'e yükseldi.
 
06.15: ABC kanalı New Mexico'da Clinton'ın, Missouri'de ise Trump'ın kazandığını duyurdu. FOX kanalının haberine göre, Virginia eyaletinde kazanan isim Demokratların adayı Hillary Clinton oldu. Virgina'nın delege sayısı 13.
 
06.10: Sonuçlar açıklandıkça umutlarını artıran Cumhuriyetçi aday Trump, ilk Twitter mesajını paylaştı: Sonuçları takip ediyoruz!
 
05.40: BBC verilerine göre, Donald Trump, Lousiana'yı da kazanarak, delege sayısını 137'ye yükseltti. Clinton'ın delege sayısı ise 104.
 
05.30: Hillary Clinton paylaştığı mesajda kampanya ekibine teşekkür etti ve "Bu ekiple gurur duymamı gerektirecek çok şey var. Bu gece nasıl sonlanırsa sonlansın her şey için teşekkürler" dedi.

05.29: Trump, şu ana kadar sayılan oyların 20  milyon 534 binini alarak 129 delegeye ulaştı. Clinton ise 19 milyon 200 bin oyla  97 delegede kaldı.
 
05.17: ABD başkanlık seçiminde Clinton şu ana kadar New York, Vermont,  Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware, Illinois, Rhode Island ve  Washington DC eyatlerini, Trump ise Kentucky, Indiana, Batı Virgina, Güney  Carolina, Oklahoma, Tennessee, Nebraska, Arkansas, Kansas, Kuzey Dakota, Güney  Dakota, Teksas, Mississippi, Alabama ve Wyoming eyaletlerini kazandı.
 
05.01: ABD seçimlerinde ülke genelinde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın şu anda 97 delegesi, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'ın 128 delegesi bulunuyor. Ülke genelinde 270 delege alan seçimi kazanıyor. Clinton 9, Trump 13 eyalette kazandı. Oy oranı ise Clinton'ın yüzde 46, Trump'ın yüzde 50.
 
04.35: ABD seçimlerinde senato ve temsilciler meclisinde de yarış devam ediyor. Senato seçimlerinde Demokratlar önde gidiyor. Demokratlar şu ana kadar 39, Cumhuriyetçiler ise 37 sandalye kazandı. Temsilciler meclisinde ise Cumhuriyetçiler 68, Demokratlar ise şimdiye kadar 36 sandalye kazandı. Temsilciler meclisini Cumhuriyetçi Parti'nin kazanması bekleniyor.
 
04.30: ABD başkanlık seçimlerinde ülke genelinde Clinton yüzde 46, Trump yüzde 50 oy oranına sahip. Ülke genelinde şu anda Clinton'ın 68, Trump'ın ise 66 delegesi bulunuyor. Başkan seçilmek için 270 delege kazanmak gerekiyor.
 
04.28: ABD başkanlık seçiminde Clinton şu ana kadar Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware ve Washington DC eyatlerini, Trump ise Kentucky, Indiana, Batı Virgina, Güney Carolina, Oklahoma ve Tennessee eyaletlerini kazandı.
 
İKİ KEZ OY VERİNCE TUTUKLANDI
 
04.17: Teksas’ta ikinci defa oy vermeye çalışan bir kişi tutuklandı. The Guardian, bu seçmenin Trump için çalıştığını söylediğini yazdı.
 
04:05: ABD seçimlerinde ülke genelinde Clinton'ın 68, Trump'ın 48 delegesi bulunuyor. Şu ana kadar Clinton 8, Trump 6 eyalette kazandı. 
 
03.20: ABD'nin doğusundaki bazı eyaletlerde oy verme işlemi  tamamlanırken üç eyalette resmi olmayan sonuçlara göre kazananlar belli oldu. 
Başkanlık seçiminin kritik eyaletlerinden Virginia’nın yanı sıra  Georgia, Güney Carolina ve Vermont eyaletlerinde sandıklar, yerel saatle 19.00’da  (TSİ 03.00) kapandı.
 
Saat 19.30’da ise yine kritik eyaletler arasında gösterilen Kuzey  Carolina, Ohio ve Batı Virginia’da sandıklar kapanacak.
 
İlk sonuçlar
 
Öte yandan Amerikan medyası, üç eyalette kazanan adayları duyurdu.
 
Resmi olmayan sonuçlara göre, Indiana ve Kentucky eyaletlerinde  Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, Vermont'ta ise Demokrat Parti'nin  adayı Hillary Clinton, oyların çoğunluğunu aldı.
 
Buna göre, Trump Indiana'da 11 ve Kentucky'deki 8 seçiçi kurul üyesini  garantilerken Clinton Vermont'taki 3 üyeyi kazandı.
 
Başkan seçilebilmek için 50 eyaletin toplam 538 seçici delegesinden en  az 270’ini kazanmak gerekiyor.
 
02.22: Indiana ve Kentucky'deki ilk sonuçlar Trump diyor
ABD'nin ilk kapanan sandıkları Indiana ve Kentucky'de yapılan ilk sayımlar, Cumhuriyetçi aday Trump'ı gösterdi. Trump,  sayımı yapılan oyların Kentucky'de yüzde 73.9'unu, Indiana'da ise yüzde 69.3'ünü aldı. Clinton için ise bu oranlar Kentucky'de yüzde 23.5, Indiana'da yüzde 27.5 oldu.
 
02.19:

Son dakika haberleri!.. ABD'de seçim merkezine silahlı saldırı
01.41: ABD'nin Guam Adası'nda Demokratların adayı Hillary Clinton'ın oyların yüzde 71'ini aldığı açıklandı.
 
01.40: Cumhuriyetçi aday Trump'ın internet sitesi hacklendi...

01.35: Donald Trump’ın seçim sonuçlarını New York’ta izleyeceği Trump Tower’a götürülürken görüntülenen bu pasta, ‘üzgün’ olması nedeniyle Twitter’da dikkat çekti.
 
01.17: İlk sandık çıkış anketleri açıklandı. İşte sandığa giden seçmenlerle yapılan anketten çıkan sonuçlar;
 
Otuz yaş altı seçmenin yüzde 54'ü Clinton, yüzde 34'ü Trump dedi.
 
Seçmenin yüzde 22'si tecrübeye oy verdiğini söyledi.
 
Yüzde 15'i oy sayımına güvenmediğini söylüyor.
 
Yüzde 38'i değişim istediğini söylüyor.
 
Yüde 62'si kimi seçeceğine Eylül ayından önce karar verdi.
 
Yüzde 54 Obama'nın icraatlarını onaylıyor.
 
Yüzde 63'ü münazaralara göre karar verdi.
 
Yüzde 52'sine göre en önemli konu ekonomi.
 
Yüzde 58'i adalet sisteminin adil olmadığını düşünüyor.
 
Oy verenlerin yüzde 70'i beyaz, yüzde 12'si siyah.
 
Yüzde 25'i tepki oyu verdiğini söyledi.
 
Yüzde 31'i oy verdiği adaydan şüphe duyuyor.
 
Yüzde 52'si DAEŞ'le mücadeleyi başarısız buluyor.
 
TRUMP’A BUSH BİLE OY VERMEDİ
 
01.10: ABD’nin eski Cumhuriyetçi başkanlarından George W. Bush ve eşi Laura Bush’un Trump’a oy vermediği açıklandı. Çiftin sözcüsü Freddy Ford, CBS kanalına eski başkan ve first lady’nin oy pusulalarını boş bıraktığını açıkladı.
 
ARALARINDAKİ MESAFE İKİ DAKİKA!
 
01.03: Trump seçim sonuçlarını Manhattan’daki Trump Tower’da, Clinton ise iki dakika uzaklıktaki Peninsula New York Otel’de izleyecek.
 
TRUMP’A İLK DARBE
 
00.30: Cumhuriyetçi Partili Senatör Lindsey Graham Trump’a oy vermedi. Güney Carolina Senatörü, bağımsız aday Evan McMullin’a oy verdiğini duyurdu. Graham, Cumhuriyetçi parti içindeki adaylık seçimlerinde Trump’a karşı yarışmış fakat kaybetmişti. McMullin ise Trump’a alternatif muhafazakâr aday olarak yarışıyor.
 
TRUMP’IN SONUÇLARI KABUL ETMEDİĞİ SENARYOLAR 
 
23.00: Geceye, son başkanlık tartışmasında seçimleri kaybetmesi halinde sonucu tanımayabileceğini söyleyen Trump’ın açıklamaları damga vuruyor. Cumhuriyetçi aday, şimdiden Nevada’daki bir bölgede oylamayı mahkemeye götürmeyi denedi; Demokratlar lehine hile yapıldığını öne sürdü. Peki sonuçları tanımazsa ne olacak?
 
1- Trump’ın seçenekleri sınırlı. Eğer oy oranları 2000 seçimlerindeki gibi çok yakın çıkarsa, Al Gore’un yolundan giderek oyların yeniden sayılmasını talep edebilir.
 
2- Eğer hile yapıldığını öne sürerse, sorunlu gördüğü eyaletlerdeki yetkililere dava açabilir.
 
3- Clinton’ın ezici bir zaferle kazanması halindeyse yenilgiyi kabullenmeyi reddedebilir. Fakat bu senaryoda Trump’ın ama sonucu değiştirmek için yapabileceği bir şey yok. Böyle bir durumda seçmenleri arasında huzursuzluk başgösterebilir. Fakat böyle bir tavır Amerikan demokratik ve siyasi sistemine ciddi bir saldırı olarak görülecektir.
 
22.58: - 'Kahin' Guam'da sandıktan Clinton çıktı
 
ABD başkanlarını tahmin etmesiyle bilinen Guam adasında sandıktan Demokrat başkan adayı Hillary Clinton çıktı. ABD'ye bağlı küçük bir ada olan Guam'dan gelen seçim sonuçlarına göre Demokrat Parti'nin başkan adayı Clinton oyların yüzde 71.63'ünü alırken, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Trump'ın oy oranı ise yüzde 24.16 oldu. 
 

ABD başkanlık seçiminde şok iddia
 
Guam’da, seçimlerin ilk kez düzenlendiği 1984 yılından bu yana Beyaz Saray’a yerleşecek ismin adı sandıktan çıkıyor.

 
100 YAŞINDA OY VERDİ
 
22.50: 100 yaşındaki Grace Bell Hardison da oy kullandı. Hardison’ın seçmen kaydının silinmesi geçen hafta ABD’de sosyal medyada tepki çekmişti.

 
JEFF KOONS’UN OYU CLINTON’A
 
22.41: Ünlü Amerikalı heykeltıraş ve ressam Jeff Koons, Hillary Clinton’a oy verdiğini açıkladı.
 
22.31: ABD'de bazı eyaletlerde oy verme işlemi tamamlandı ancak farklı saat dilimi nedeniyle tüm sandıkların kapanması için şu anda yaklaşık bir buçuk saat var.

Donald Trump'tan ilk itiraz geldi!


TRUMP’IN OĞLU HAKKINDA ŞİKÂYET
 
22.26: Trump karşıtı Demokratik Koalisyon adlı kuruluş, oy verdikten sonra seçim pusulasını Twitter’da paylaşan Eric Trump hakkında New York Eyaleti Seçim Kurulu’na şikayette bulundu. Eric Trump, tartışma yaratan tweet’ini sildi.
 
‘SOSYALİST’ ADAYIN OYU ESKİ RAKİBİNE
 
22.14: Demokrat parti içi adaylık yarışında Clinton’ın rakibi olan Bernie Sanders da oyunu verdi. Bir vicdani retçi olan ve sol eğilimli görüşleriyle tanınan Sanders, beklentilerin aksine parti içi yarışta Clinton’ı son anlara kadar zorlamıştı. Sanders oyunu Clinton’a verdi; Twitter’dan da “Umarım bugün Donald Trump’ı yenilgiye uğratırız ve ağır bir yenilgiye uğratırız” mesajını paylaştı.
 
21:33 - CLINTON ÖNDE
 
Vice News'e göre Florida'daki Miami-Dade, Kolorado'daki Costilla ve Nevada'daki Clark'ta Clinton önde götürüyor. Söz konusu bölgelerin (county) hepsi Hispanik yoğunluklu.
 
İLK SONUÇLAR GELDİ
 
Clinton ile Trump arasındaki başkanlık yarışı devam ederken, ilk sonuçlar New Hampshire eyaletine bağlı köylerden geldi.
 
Yasa gereği 100'den az seçmenin oy kullandığı sandıklar, tüm seçmenler oyunu kullandıktan sonra açılıyor. 
 
New Hapshire'a bağlı Dixville Notch köyünde Clinton'a 4, Trump'a ise 2 oy çıktı. Sayım işlemini çok sayıda gazeteci takip etti. Gece yarısı oy kullanılan diğer iki sandıkta Clinton'a 17, Trump'a 14 oy çıkarken Millsfield'da Trump'a 16, Clinton'a ise 4 oy çıktı.
 
Toplamda 32 oy alan Trump, 25 oy alan Clinton'ı geride bıraktı. 
 
19:56 - Trump'a 'Ezik' diye bağırdılar Cumhuriyetçi aday Donald Trump oy kullandıktan sonra bina dışında bekleyenlerden biri “Loser” (Ezik) diye bağırdı.
 
19:03 - Donald Trump, oyunu Manhattan'da kullanıyor Cumhuriyetçi aday Donald Trump, oyunu kullanmak üzere Manhattan'ın Midtown bölgesindeki seçim merkezine geldi.
 
Hillary Clinton, eşi Bill Clinton ile birlikte oyunu kullandı
 
18:00 - Demokrat başkan adayı Hillary Clinton, oyunu kullanırken,"Eğer seçilecek kadar şanslıysam, elimden gelenin en iyisini yapacağım" dedi.
 
ÜSTSÜZ PROTESTO
 
New York'ta seçim günü üstsüz protestoyla başladı. Bir oy verme merkezine gelen FEMEN üyesi iki kadın sloganlar atarak protesto gösterisi yaptı ve ardından görevliler tarafından salondan çıkarılarak gözaltına alındı. Görüntüleri, People dergisinden Sharon Clott Kanter Twitter hesabından paylaştı.
 
Clinton ve Trump'tan seçmenlere sandığa gidin çağrısı
 
16:23 - Demokrat Parti başkan adayı Clinton ve Cumhuriyetçi Parti adayı Trump, ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde oy verme işleminin başlamasının ardından Twitter hesaplarından birer mesaj paylaştı. Clinton, "Bugün seçim günü ve sandıklar resmen açıldı. Ne zaman oy vereceksiniz?" diye yazdı ve hala nerede oy kullanacağını bilmeyen seçmenler için bir link paylaştı.
 
Trump ise seçim sloganı olan 'Amerika'yı yeniden güçlü yapalım'ı hatırlatır şekilde "BUGÜN AMERİKA'YI YENİDEN GÜÇLÜ YAPALIM!" diye yazdı.
 
16:20 - ABD'nin 'Central Time Zone' bölgesindeki eyaletlerinde oy verme işlemi başladı. Böylece oy verme işleminin başladığı eyalet sayısı 23'e yükseldi. Oy verme işleminin devam ettiği eyaletler arasında seçimin kaderini belirleyceği tahmin edilen Florida da var.
 
16:10 - Clinton oyunu kullandı
 
Demokrat Parti'nin ABD başkan adayı Hillary Clinton oyunu kullandı. Clinton'a eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton eşlik etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.