ABD'den Türkiye mesajı: 'Çabalar sürüyor'

ABD'den Türkiye mesajı: 'Çabalar sürüyor'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabalarının sürdüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye’ye terörist saldırıları riskini azaltmak için Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabaları sürüyor" dedi. Güvenli Bölge, Ankara tarafından Suriye'nin kuzeyinde Afrin ile Kobani arasında oluşturulması planlanan, IŞİD, YPG ve Suriye rejimi güçlerinin tamamının çıkarılmasının öngörüldüğü bölgeye verilen ad.

Türkiye-Suriye sınırında 32 kilometre derinlikte oluşturulacak bölge, 460 kilometrelik bir hattı kapsıyor. Güvenli bölge Mayıs 2013'te o dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ABD ziyaretinde dile getirilmişti.

Erdoğan, dönemin ABD Başkanı Obama'ya Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, siviller için güvenli bölge oluşturulması ve koalisyon güçleriyle ortak kara operasyonu yapılmasından oluşan 3 aşamalı bir plan sunmuştu.

Son olarak Suriye’nin kuzeyinde ABD tarafından oluşturulması planlanan güvenli bölgeye Alman hava kuvvetlerinin destek vereceği iddia edildi. Alman yayın kuruluşu Der Spiegel'in haberine göre Washington ve Berlin arasında yürütülen gizli görüşmeler sonucu Alman hükümetinin güvenli bölgenin korunması için askeri katkıya hazır olduğunun sinyalini verdiği öne sürülüyor. Haberde bunun için Alman hükümetinin Washington’a Ürdün'de konuşlandırılmış askerlerin görev süresinin uzatılması önerisini sunduğuna işaret ediliyor. (Independent Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.