AB'den ‘kota’ talebi

AB'den ‘kota’ talebi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, AB tarafından sağlanan ihracat kotalarının ve Türkiye’ye de verilmesi ve zeytinyağında Türkiye’ye uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Mehmet ÖZDOĞRU

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB’ye katılım sürecinde yaşanan hayal kırıklığını diğer üye ülkelerin de yaşadığını belirterek, “Kendi ülkemden örnek vermek gerekirse biz de aynı süreçten 30 yıl önce geçtik” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve eşi Marilena Georgiadou Berger, İzmir Ticaret Borsası (İTB) ocak ayı meclis toplantısına katıldı.Toplantının açılış konuşmasını yapan  İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, son 4-5 yılın Türkiye-AB ilişkileri açısından verimli geçmediğini belirterek, Türkiye'nin daha aydınlık yarınlara kavuşmasının Avrupa Birliği’nin tam ve eşit bir parçası olmaktan geçtiğini söyledi. AB’nin daha güçlü, daha özgür ve daha hoşgörülü yarınlar için Türkiye’ye kapılarını açmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kestelli, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun temel görevlerinden birinin Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’ne ilişkin ekonomik, mali ve ticari gelişmelerin yanı sıra Gümrük Birliği hükümlerinin uygulanmasını izlemek olduğunu vurguladı. Gümrük Birliği’nin zaman zaman mağduriyet yarattığı veya haksız rekabete neden olduğunu savunan Kestelli, “Zeytinyağı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sadece sağlıklı bir gıda maddesi değil aynı zamanda önemli bir ekonomik faaliyettir. Avrupa Birliği ülkeleri olan İspanya, İtalya, Yunanistan ile birlikte Türkiye, Tunus, Suriye ve Fas dünyanın önemli zeytinyağı üreticileridir. Bu ülkeler zeytinyağı ticaretinin de öncüsü durumundadır. Avrupa Birliği tarafından başta Tunus olmak üzere bazı ülkelerin önemli miktarda kota ile vergisiz ihracat yapmaları sağlanırken ne yazık ki Türkiye bu imkana sahip değildir. Bu durum ülkemiz zeytinyağı sektörünü olumsuz etkilemektedir” dedi. Diğer ülkelere sağlanan ihracat kotalarının Türkiye’ye de verilmesi ve zeytinyağında Türkiye’ye uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini dile getiren Başkan Kestelli, “Böyle bir uygulama Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan 5 milyonun üzerinde Türk vatandaşına, kendi ürünlerini tüketme imkânı da sağlamış olacaktır. Konunun İzmir ve Ege açısından önemi sebebiyle değerli ziyaretiniz kapsamında bu durumu hatırlatmayı üstlendiğim görevin bir gereği olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

AB'nin Bürokratik Engeli

Kestelli, AB nezdinde coğrafi işaretle tescil edilen üç ürün bulunduğunu belirterek, birçok ürün için de coğrafi işaret almak üzere başvuru yaptıklarını söyledi. Avrupa Birliği tescil sürecinin uzun olduğunu vurgulayan Kestelli, “Bürokratik yapının zorluğu tescil sürecini bir hayli sancılı hale getirmektedir. Coğrafi işaretli ürünlerimizin Avrupa Birliği’nde tescilini hızlandırmak amacıyla AB komisyonu yetkililerinin bilgi ve yönlendirmeleri ile destek olmalarını bekliyor, bazı ülkelerin yaptığı gibi Avrupa Birliği ile ikili görüşmeler yoluyla coğrafi işaretlerin karşılıklı olarak korunmasını sağlanmak amacıyla çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Aynı savaşları ve aynı mücadeleleri veriyoruz

AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin aday ülke ve önemli bir ortak olduğunu ifade etti. Ortaklıklar ve yürütülen projeler hakkında bilgi veren Berger, çevreyle enerji güvenliği konusunun bağlantılı olduğunu belirterek, “Terörle mücadele konusunda, Suriye ve Irak’ta yaşanan krizlerle birlikte mücadele edilmesi önemli. Aynı savaşları ve aynı mücadeleleri veriyoruz. Örneğin plastik poşetler konusu. Türkiye’de bizim politikalarımızın birçoğu hayata geçiriliyor. Yani ülkenizin yüzünü batıya çevirme şeklinde ifade edilen pozisyonu korunuyor” ifadelerini kullandı. AB’ye katılım sürecinde yaşanan hayal kırıklığını diğer üye ülkelerin de yaşadığını belirten Berger, “Kendi ülkemden örnek vermek gerekirse biz de aynı süreçten 30 yıl önce geçtik” dedi.

Coğrafi işaret desteği

Işınsu Kestelli’nin, ‘AB tarafından başta Tunus olmak üzere bazı ülkelerin önemli miktarda kota ile vergisiz ihracat yapmaları sağlanırken ne yazık ki Türkiye bu imkâna sahip değildir’ sözlerine ise Berger, “Tunus’ta kota ile vergisiz ihracat yapmaları konusunda aslında sorumlu benim. Arap Baharı’nda ekonomik anlamda yardımcı olacağımız tek konu kotanın artırılmasıydı. Ürdün’de de buna benzer çalışmalar yaptık. Suriyeli mültecilere yardımcı olmak için yerel ürünler üzerindeki koşulları azalttık. Bu aslında mültecilerin olduğu her ülke için uygulanabilecek bir örnek” şeklinde konuştu. Coğrafi işarette bürokrasi engeli eleştirisini de yanıtlayan Berger, “Coğrafi işaretler meselesinde ise aslında uzunca bir tescil listemiz var. Geçen yıl Malatya kayısısının coğrafi işaret tescil süresinin uzatılması için görüşmeler yaptık. Sırada Gaziantep baklavası, Kayseri mantısı ve sucuğu var. İncir ve pamuk gibi ürünler de bu listede olabilir. Brüksel’de bir toplantı yapılacak. Bu hususları ele alırız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.