ABD’nin İran ambargosu resmen başladı

ABD’nin İran ambargosu resmen başladı

ABD, nükleer anlaşmayla kaldırılan İran yaptırımlarının enerji, finans ve gemi taşımacılığı sektörlerini içeren ikinci bölümünü TSİ 08:01 itibarıyla uygulamaya başladı.

ABD’nin İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya ile birlik olarak 2015 yılında İran’la imzaladığı nükleer anlaşma sonrasında İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına karar verilmesinin ardından geçen 3 yıl içinde tansiyonu yükselten en büyük gelişme bugün yaşandı.

ABD, bugün TSİ 08:01 itibariyle Tahran’a yaptırımlarına tekrar başladı. Uygulanan yaptırımların enerji, finans ve gemi taşımacılığı sektörlerini içeren ikinci bölümü bugün başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında dönemin ABD Başkanı Obama’nın imzaladığı anlaşma hakkında, “En kötüsü” demiş ve anlaşmadan ayrılacağının sinyalini vermişti. Anlaşmaya imza atan İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya anlaşmaya uyacaklarını ve ABD’nin kararının kendilerini etkilemeyeceğini duyurmuştu.

Trump’ın önderliğinde gündeme gelen ilk yaptırım paketi, Ağustos ayında uygulanmaya başlanmıştı. İran’ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum ve kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini yaptırımlara tabi hale getirmişti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.