“Adamız Küçük Sevdamız Büyüktür”

“Adamız Küçük Sevdamız Büyüktür”

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) tarafından ortaklaşa düzenlenen “2. Uluslararası Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Edebiyatçıları Sempozyumu” Ege Üniversitesi’nde başladı.

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda başlayan ve iki gün boyunca sürecek olan konferansın açılışı gerçekleşti. Türk ve Kıbrıs edebiyatından örnekler sunulacak olan konferansın açılış konuşmalarını EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, KIBATEK Vakfı Başkanı İsmail Bozkurt, Kıbrıs Türk Kültür Derneği (KTKD) Genel Başkanı Dr. Ahmet Zeki Bulunç ve KIBATEK Türkiye Başkanı Metin Turan yaptı.

Prof. Dr. Ekici, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ilk kurulan, bilimsel çalışmalarla Türk halkının sesini dünyaya duyuran bir enstitü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ekici, Kıbrıs’ın bir Türk toprağı olduğunu belirterek, kültürün ve edebiyatın halkların yaşam damarı olduğunu ve bu açıdan Kıbrıs edebiyatının Türk edebiyatındaki önemini vurguladı.

KIBATEK Vakfı Başkanı İsmail Bozkurt katılımcıları Kıbrıs şivesiyle selamladı. Başkan Bozkurt, Kıbrıs edebiyatının Türk edebiyatı içerisinde bir zenginlik olduğunu belirterek hayali olduğu sempozyumun düzenlenmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Sempozyumun yapılmasında İzmir’i özellikle seçtiklerini belirten Bozkurt “Sempozyumun Kıbrıs’a olan ilgiyi arttıracağını ve toplumsal hafızayı etkileyeceğini düşünüyorum ve çalışmada görev yapan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KTKD Genel Başkanı Dr. Ahmet Zeki Bulunç akademik ve bilimsel çalışmalarla kültür, edebiyat ve sanat alanlarında da yapılanın bir mücadele olduğunu vurgulayarak katkılarından dolayı enstitüye teşekkürlerini sundu.

KIBATEK Türkiye Başkanı Metin Turan da toplumsal hafızanın önemine değinerek bu alanda KIBATEK’in önemine dikkat çekti.

KKTC Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova adına konuşan Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Havva Dağsever, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sanatı bugüne kadar desteklediklerini ve bundan sonrada destekleyeceklerini söyleyerek Kıbrıs edebiyatının zenginliğini vurguladı. Sempozyumda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Dağsever, “Adamız küçük sevdamız büyüktür” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

727aeb57-d489-4809-8600-56e4eb6e5c29 (1)

Sempozyumun sunuş konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Güzel Yücel, Kıbrıs Dizkarpaz yerleşimindeki Türk Yunan nüfusu arasındaki kültürel etkileşimi sosyolojik açıdan açıklayan proje çalışmasını anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitü Kurucusu Prof. Dr. Fikret Türkmen başkanlığındaki oturumda Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Arseven, “Rüya Ulus Ekseninde Kıbrıs Türk Şiiri” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.