ADLİ GÖRÜŞME ODALARI TANITILDI

ADLİ GÖRÜŞME ODALARI TANITILDI

Adliyelerde bulunan adli görüşme odaları hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ve Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emrullah Tolga Dağlı, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi üyesi avukatlar ile hakim ve savcı adaylarının katıldığı bir toplantıda adliyelerde bulunan adli görüşme odaları hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin, Genel Sekreter ve Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. İlke Erol, Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Seyide Uludağ, CMK Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Betül Harmanşah ve İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Onur Dinç’in de katıldığı toplantıda konuşan Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan, toplantıya hakim ve savcı adaylarının da katılıyor olmasını önemsediklerini belirterek “mağdur haklarını ancak ortak akılla çözebiliriz, hep birlikte bir çözüm bulmanın ilk adımlarını atıyoruz” dedi.      

İzmir Barosu’nun tarihinden bu yana her zaman dezavantajlı grupların haklarını savunmak için mücadele ettiğini ifade eden Av. Aydın Özcan, “ama özellikle son yıllarda Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezlerimizin geliştirilmesi ve artık adliyede hizmet vermeye başlamasıyla birlikte bu çalışmaları artık daha yüksek sesle dile getirmeye başladık” dedi. Kadın Hakları Merkezi’nde 400, Çocuk Hakları Merkezi’nde ise yetmişe yakın avukatın gönüllü olarak çalıştığını ifade eden Özcan, “meslektaşlarımız sadece bu merkezlerde nöbet tutmakla kalmıyor, düzenledikleri eğitim çalışmaları, yuvarlak masa toplantılarıyla da bir yandan deneyim paylaşımı yaparken öte yandan bu alanda kendilerini daha da geliştiriyorlar. Meslektaşlarımız almış oldukları tecrübe ve bilgiyle başta belediyeler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere geliştirdiğimiz işbirlikleri aracılığıyla taşradaki vatandaşlara ulaşmak için de yoğun bir çaba içindeler. Bu anlamda Bakanlıkla da birlikte çalışarak çözüm önerileri bulabiliriz” dedi. İzmir Barosu’nun merkezleri aracılığı ile Türkiye’nin neresinde olursa olsun bu tip davaları takip ettiğini söyleyen Av. Aydın Özcan, uygulamada yaşanan eksikliklerin olduğunu belirterek “karşılıklı işbirliğimizin ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşma noktasında daha etkili olacağına inanıyorum” dedi.

Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ise adli görüşme odalarının amacı, kırılgan gruplar açısından fayda ve önemi, bütüncül yaklaşımın gerekliliği ile meslek elemanlarının destek ve işbirliğimden bahsederek “adli görüşme odaları adalet sistemi içerisinde olan çocuklar ve kırılgan grupta yer alan mağdurlar için ikincil mağduriyeti önlemeyi amaçlamaktadır” dedi. Muhittin Özdemir bu odaların başta ifade ve sorgu olmak üzere adli sürecin olumsuz etkilerini azaltmayı ve yapılan işlemlerin yaş, gelişim, ruhsal durum ve benzeri etkenlerin de dikkate alınarak gerçekleştirilmesini sağlamayı hedefleyen, yüksek teknoloji ile donatılmış adliye içerisindeki güvenli alanlar olduğunu ifade etti.

Adli görüşme odaları Adalet Bakanlığı’nın 05.01.2017 tarihli oluru ile 03.04.2017 tarihinde fiilen uygulamaya geçmiştir. Özetle, yetişkinler için temelde mağdurun beyanının alınması işlemlerinde çocuklar açısından ise başta ifade ve beyan olmak üzere çocuğun hazır bulunabileceği tüm adli işlemler için kullanılabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.