AFAD depremlere ilişkin ilk raporunu yayınladı

AFAD depremlere ilişkin ilk raporunu yayınladı

Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depreme ilişkin AFAD ilk raporunu yayınladı.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) 6 Şubat 2023 günü 9 saat arayla medyana gelen ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremelere ilişkin ön raporunu yayınladı.

Raporun, “Depreme Ait Genel Bilgiler” başlığında “06.02.2023 günü, Türkiye saati ile 04:17'de ve 13:24’de merkez üssü Pazarcık (Kahramanmaraş) ve Elbistan (Kahramanmaraş) olan Mw 7,7 ve Mw 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir.

7,7 büyüklüğündeki deprem yerin 8,6 km derinliğinde meydana gelirken 7,6 büyüklüğündeki deprem yerin 7 km derinliğinde meydana gelmiştir” ifadelerine yer verilirken depremlerin merkez noktalarının yerleşim yerlerine uzaklıkları şöyle sıralandı;

7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne en yakın Türkiye’deki yerleşim yerleri:

Kahramanmaraş Pazarcık Akdemı̇r 2,72 km.
Kahramanmaraş Pazarcık Karahüyük 2,84 km.
Kahramanmaraş Türkoğlu Cennetpinari 3,75 km.
Kahramanmaraş Pazarcık Evrı̇ 4,48 km.
Kahramanmaraş Pazarcık Emı̇roğlu 4,94 km.

7,6 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne en yakın Türkiye’deki yerleşim yerleri:

Kahramanmaraş Elbistan Gümüşdöven 1,70 km.
Kahramanmaraş Ekinözü Akpinar 2,09 km.
Kahramanmaraş Elbistan Özcanli 4,90 km.
Kahramanmaraş Ekinözü Maarı̇f 5,47 km.
Kahramanmaraş Ekinözü Ekı̇nözü 5,72 km.

1.png

Raporda, depremlerin hangi fay hatlarında olduğuna dair bilgiler de şu ifadelerle yer aldı:

“Mw 7,7 büyüklüğündeki Pazarcık depremi, sol yanal doğrultu atımlı Ölü Deniz Fay Zonunun kuzey ucundaki Narlı Segmentine rastlarken, Mw 7,6 büyüklüğündeki Elbistan depremi ise Doğu Anadolu Fayından ayrılan bir kol olan Çardak Fayına rastlamaktadır.”

Bölgede 1900 yılından 06.02.2023 depremlerine kadar en büyüğü 6.0 olmak üzere 224 adet M ≥ 4.0 deprem meydana gelmiştir.Ayrıca bahsi geçen bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için, 75 adet tarihsel dönem depremi kaydı mevcuttur.

AFAD’ın yayınladığı raporda yer alan Coulumb Gerilme Analizi’nde ise şu ifadelere yer verildi:

“Moment Tensör çözümüne göre, büyüklükleri 7,8, 7,6 ve 6,7 olarak hesaplanan depremler kullanılarak bölgedeki gerilme durumu (coulomb stress) hesaplanmıştır. Yapılan hesaplamalarda: Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı’nın kesişimi ile Malatya Ovası arasında kalan bölgede 4-5 bar; kesişimin hemen güneybatısında DAF’ın Çelikhan-Erkenek segmenti üzerinde 4-5 bar; Göksun(Kahramanmaraş)’da 5 bar ile başlayan gerilimin batıya doğru 1 bar seviyesine kadar azalarak devam ettiği; İskenderun Körfezi’nde de yine 1-4 bar aralığında gerilim birikimi olduğu gözlemlenmiştir.”

2.png

(Kısa Dalga)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.