Ağaç ölümleri dünyayı tehdit ediyor!

Ağaç ölümleri dünyayı tehdit ediyor!

Baobab ağaçları neden ölüyor?

Afrika’nın tropik ikliminin simgesi haline gelen baobab ağaçları ölüyor. Araştırmacılar, çok dayanıklı olan bu ağaçların ölümünün gelecek için endişe verici olduğunu söylüyor.

Afrika’nın en eski ve en yaşlı ağaçları olan baobab ağaçları, toplu bir şekilde ölmeye başladı. Araştırmacıları baobab ağaçları ölümünün iklim değişikliğindenkaynaklanabileceğini belirtiyor. Afrika’nın simgesi olan bu ağaçların ölümü, iklim değişikliğinin korkutucu sonuçlarını gösteriyor.

Romanya’daki Babeș-Bolyai Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, hayatımız boyunca var olan binlerce yıllık bu kadar ağacın birden yok olmasının şok edici ve dramatik olduğu belirtiliyor. Son 12 yılda en eski 12 ağaçlardan 9’unun ölmesi endişeye neden oluyor. Araştırmacılar, 3000 yıla kadar yaşayabilen bu ağaçların ölümünün, Güney Afrika’nın iklim değişikliği tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük ve en uzun süre yaşayabilen ağaç türü olarak kabul edilen baobablar, tropik bölgelerde doğal olarak bulunuyor. Kökleri gökyüzüne ulaşıyormuş görüntüsü yaratan bu ağaçlar, dalları ile baş aşağı bir görüntü oluşturuyor. Bu ağaçlar Afrika’da su ve beslenme için kritik bir öneme sahip.

Bir nevi su deposu olarak çalışan bu ağaçlar, hayvanların ve insanların beslendiği meyveler taşıyor. Yaprakları kaynatılarak besin olarak kullanılabilen bu ağaçlar, Afrika halkı için oldukça önemli.

Araştırmacılar, çok dayanıklı olan bu ağaçların insan tahribatıyla bile ölmelerinin çok zor olduğunu belirtiyor. Olası bir yanma, darbe alma gibi durumlarda bile kabuklarını yenileyerek yaşamaya devam edebiliyorlar. Eğer bu ağaç ölümleri iklim değişikliğinden kaynaklanıyorsa, diğer ağaçlar konusunda da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu söyeyebilirz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.