Ağaçlar, sıcaklık kaynaklı ölümleri azaltabilir

Ağaçlar, sıcaklık kaynaklı ölümleri azaltabilir

Açıklanan yeni bir araştırmanın sonuçları, kentsel ağaç kapsamını %50 artırmanın sıcaklıkları 0,4 derece azaltabileceğini ortaya koydu.

Uluslararası bir araştırma ekibinin ortaya koyduğu türünün ilk örneği bir modelleme çalışmasının sonuçlarına göre, Avrupa’daki 93 şehirdeki ağaç yoğunluğunun Avrupa ortalaması olan %14,9’dan %30’a çıkarılması, şehirlerdeki sıcaklığı 0,4 derece düşürebilir ve bu da ısıya bağlı ölümleri %39,5 oranında azaltabilir.

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nden çalışmanın başyazarı Tamara Lungman konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Avrupa, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcak hava dalgalarını daha fazla yaşayabilir. Kentsel ortamlardaki yüksek sıcaklıkların kalp-solunum yetmezliği, hastaneye yatış ve erken ölüm gibi olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili olduğunu halihazırda biliyoruz” iklim değişikliğinin kentlerdeki etkilerine değindi.

agac-990x556.jpeg

Lungman, sıcağa bağlı hastalık ve ölümün önümüzdeki dönemde sağlık hizmetlerine daha da büyük bir yük getirmesi beklendiğinden, ekibinin iklim bozulmasını hafifletmenin yanı sıra şehirleri daha yeşil, “daha sürdürülebilir, dirençli ve sağlıklı” hale getirmek için politika yapıcıları etkilemek istediğini de sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, çalışma kapsamında 2015 verilerini kullanarak, o yıl daha yüksek kentsel sıcaklıklara atfedilen 6.700 erken ölümden 2.644’ünün ağaç yoğunluğu artırılmış olsaydı önlenebileceğini tahmin ettiler.

Ağaç yoğunluğundaki artıştan yararlanma olasılığı en yüksek olan şehirler, yaz sıcaklıklarının en yüksek olduğu ve ağaç örtüsünün genellikle daha düşük olduğu Güney ve Doğu Avrupa’da.

Çalışmanın ortak yazarı ve Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nden bir araştırmacı olan Mark Nieuwenhuijsen, ekibin %30’u seçtiğini çünkü bunun birçok şehrin şu anda üzerinde çalıştığı bir hedef olduğunu söyledi.

Ekibin baktığı tüm şehirlerde daha fazla ağaç dikmek için yeterli alan olduğundan, binaların yerle bir edilip parklarla değiştirilmesine gerek olmadığını belirtti.

AB’nin 3 milyar ağaç planı ve Birleşik Krallık hükümetinin her evin yeşil alana 15 dakikalık yürüme mesafesinde olmasını sağlama önerisi gibi girişimleri övdü, ancak politika yapıcıların ağaçların daha zengin ve yoksul mahalleler arasında eşit olarak dağıtılmasını sağlaması gerektiğini kaydetti.

“Fazla araba ağırlıklı” şehirlerin ısıyı emen asfalt yolları ağaçlarla değiştirmeyi düşünmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Şehirlerde daha fazla ağaç dikmeye öncelik verilebilir çünkü sıcağa bağlı ölümleri azaltmanın ötesinde, kardiyovasküler hastalıkları, bunamayı ve kötü ruh sağlığını azaltmak da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık yararları beraberinde geliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.