Ağız içi yaraları dil kanserinin habercisi olabilir!

Ağız içi yaraları dil kanserinin habercisi olabilir!

Ne kadar erken fark edilirse o kadar çok başarı oranının olduğunu aktaran Avrasya Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Kadehçi, dil kanseri hakkında bilgiler verdi. 

Nedeni belli olmayan, aylarca sizinle beraber yaşayan ağız içi yaraların dil kanserinin en önemli belirtisi olduğunu biliyor musunuz? Özellikle de kötü ağız kokusu ve kanamanın eşlik ettiği dil yaraları, sık görülen dil kanserinin ilk şikayetleri arasında yer alıyor.

Dil kanseri nedir?

Yaygın olarak görülmesine karşın çok fazla bilinmeyen bir kanser türü olan dil kanseri, oral veya orofaringeal kanser olarak adlandırılır. Yapılan araştırmalar dil kanserinin erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görüldüğünü ortaya koymuştur. Sinsi bir şekilde ilerleyen dil kanseri, uzun zaman belirti vermeyerek ilerleyişini sürdürür. Bu sebepten dolayı erken aşamada fark etmek hastalığın tedavisi için çok önemlidir.

Bilinmeyen yaralara dikkat

Birçok kişi ağzında çıkan yaraları önemsemez ve kendiliğinden geçeceğini sanır. Ancak bazı yaralar bize dil kanserinin haberciliğini yapar. Şöyle ki, dil üzerinde nedeni bilinmeyen ve düzensiz şekilde yayılan, haftalar ve hatta aylarca geçmeyen yaralar, sanıldığı kadar masum olmayabilir. Dil kanserinin en önemli belirtileri arasında kabul edilen bilinmeyen ve uzun süre geçmeyen yaralar kesinlikle ihmal edilmemeli, uzman bir K.B.B doktoruna gösterilmelidir. Çünkü yara sandığınız basit aftlar tümörün ta kendisi olabilir.

Dildeki sertlikler alarm veriyor

Dil kanserinin birçok belirtisi vardır. Bunların başında dilde açıklanamayan sertlikler gelir. Dilde meydana gelen tümörler mukozanın altından ilerleyerek dilde normal olmayan sertliklere yol açabilir. Dolayısıyla dilde oluşan sertlikler mutlaka önemsenmelidir. Tümör aynı şekilde lenf bezlerine de ulaşabilir. Bu durumda boğazda sertlikler ve şişlikler oluşabilir. Özellikle de boyun bölgesinde giderek büyüyen ve haftalar geçmesine rağmen küçülmeyen, en önemlisi de çevre dokulara yapıştığı için hareket etmeyen sert şişlikler önemsenmelidir.

Dil kanserinin belirtileri nelerdir?

Yutkunma ve çiğnemede zorlanma,
Dilde ağrı ve kanama,
Konuşmada farklılık,
Diş eti sorunları,
Tükürükten kan gelmesi,
Dişlerin sallanması,
Diş protezinin dar gelmesi,
Sesin kısılması,
Geçmeyen boğaz ağrısı,
Özellikle de yemek yerken kulağa vuran ağrı.

Dil kanseri riskini arttıran faktörler nelerdir?

Hemen her kanser türünde en önemli risk faktörü olan sigara dil kanseri için de önemli bir nedendir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, tütün çiğneme alışkanlığı olanlar, sigara ve puro tüketenlerde dil kanseri daha fazla görülmektedir. Bunun yanı sıra;

40 yaşın üzerinde olmak,
Alkol tüketmek,
HIV virüsü,
Siroz hastalığı,
Frengi,
Yanlış diş protezi,
Zayıf bağışıklık sistemi,
Yetersiz ağız ve diş bakımı,
Diğer kanser türlerinin sıçraması.

Dil kanseri nasıl teşhis edilir?

Dil kanserinin teşhis edilebilmesi için öncelikle hastanın aile öyküsü alınmalı, ağız ve dil üzerinde fiziki muayene yapılmalıdır. Ardından ultrason ve MR gibi görüntüleme yöntemleriyle varsa tümörler tespit edilmelidir. Kesin tanı dilde oluşan yaradan alınan biyopsi örneği ile konulur.

Dil kanseri nasıl tedavi edilir?

Dil kanserinde tercih edilen tedavi yöntemleri arasında radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi işlemler yer alır. Dil kanserinin başarı oranı erken teşhise bağlıdır. Erken evrede fark edilen dil kanserinde cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. Eğer hastalık ileri aşamadaysa cerrahi yöntemlere ek olarak radyoterapi ve kemoterapi verilebilir. Hastalığın erken evrede fark edilip tedavi edilmesi başarı oranını %90’larda, tekrar etme olasılığı ise %5’dir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.