Agora Kanton Bölgesi!

Agora Kanton Bölgesi!

Ali Eyce yazdı...

Agora: Antik Çağ’da agoraların ticari, siyasi ve dini fonksiyonlarının yanı sıra sanatın yoğunlaştığı ve birçok sosyal olayların geçtiği veya gerçekleştirildiği kentin odak noktası olan yer.

Eski İzmir’in antik kendi Agora’sı, tam tarihi gezinti yapılacak yer.

Ancak önce güncel tarihi akıntıyı geçmeniz gerekiyor.

Güncel tarihi akıntı şöyle başlıyor. Hasan Sağlam Öğretmenevi’nin önünden, Cici Park’ın yanından aşağı doğru iki gidiş, iki geliş dört şeritli yol veya 1 metre genişliğindeki yaya gidilecek kaldırım sizi tarihi Agora’ya götürüyor.

Yürüyerek mi gitmek istediniz?

Yerli ve yabancı turistler için yaya yol rehberi:

Kaldırım kenarlarında demir babalarla arabaların girmemesi için bentler oluşturulmuş, 1 metrelik genişliğinde,  20 cm görme engelliler için yürüme parkuru kaplı,  30 cm eski püskü beyaz eşyaların durduğu, geriye kalan cm metre de ise ya bir sandalye, ya bir taburenin bulunduğu kaldırımdan, yola inmeden, kaldırımda durmayı başararak,  canlı veya cansız hiçbir şeye çarpmadan, o güncel kaldırım dehlizinden geçiyorsunuz ve tarihi antik kent Agora’ya ulaşıyorsunuz.

Yerli ve yabancı turistler için araç yol rehberi.

Arabanızla şehir içi km sınırlarını zorlamanıza gerek kalmadan, arabada ama adım adım ilerleyerek trafiğin olmayan akışına arabanızı bırakıyorsunuz. Tek ayağınız sürekli frende,  diğer ayağınız ise krizde. En sağa geçmeye çalışmayın zira en sağ spotcuların ve onlardan çıkacak olan yükleri ekleyen kamyonetlerin park yeridir. Resmi değil ama gayri resmi olması da kimseni umurunda değil.

64673588_343144066598310_3083244437820669952_n.jpg

Spotcuların kaldırım üzerin dizili,  bitpazarı görüntüsü veren eski beyaz eşyalarının itina ile seyrederek arabanızda güncel yakın tarih gezintisi yapıyorsunuz. Yolun dört şeritli olduğunu görüyorsunuz ama iki şeride inmesini de içinize sindiriyorsunuz.

Tarihi Antik Kent Agora’ya yavaş yavaş giderken bu trafik düzensizliğini önleyecek bir trafik polisi arıyor gözleriniz ama bulamıyorsunuz.

Ta ki, bütün yolu araçla veya araçsız, bütün olumsuz yol şartlarına rağmen bitirmeyi başarıp, aşağıdaki tarihi Antik Kent Agora’ya varana kadar.

Tarihi Antik Kent Agora’nın trafik ışıklarında bekleyen birden fazla trafik polisi gördüğünüzde içinizden, yukardan aşağıya kadar nasıl indiğinizi daha doğrusu inemediğinizi anlatmak geliyor içinizden ama trafik polislerinin yukarıdaki o düzensizliği görmemesinin mümkün olduğunu düşünüp, sessiz kalmayı tercih ediyorsunuz.

Çünkü o an alıyorsunuz ki, aşağıdaki Tarihi Antik Kent Agora’nın üstündeki yerler, Agora Kanton Bölgesi olmuş.

Agora Kanton Bölgesi’ne kimse kolay kolay giremez, giren çıkamaz, çıksa da çıktığına dua eder!

Tarihi Antik Kent Agora’da sosyal hayat varken sanırım böyle bir kanton yoktu!

İzmir’in,  İzmirlinin İkiçeşmelik Caddesi’ndeki spotçuların kaldırım ve yol işgalinin gelen şikâyetleri kalemimin yettiği kadar yazmaya çalıştım.

Bundan sonrası, söylendiği gibi, söylenenleri dikkate alıp yazdığım gibi, Agora Kanton Bölgesi’nin olmadığını iddia eden şehir yöneticilerinin!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.