AİHM'den emsal niteliğinde 'hava kirliliği' kararı

AİHM'den emsal niteliğinde 'hava kirliliği' kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) Rusya Lipetsk'te uzun yıllardır yaşanan hava kirliliğine karşı açılan davada Rusya’yı suçlu buldu. Rusya davacılara tazminat ödeyecek.

AİHM, dünya genelinde milyonlarca insanın erken ölümüne ve yaşamsal sağlık sorunlarına yol açan hava kirliliği ile ilgili önemli bir karara imza attı.

Rusya’nın ağır sanayi kentlerinden olan Lipetsk’te uzun yıllardır hava kirliliğine maruz kalan bir grup insan, şehirde 1900’lerin başından beri işletmede olan ve sayıları giderek artan demir-çelik, makine ve kimya fabrikalarının yarattığı hava kirliliği nedeniyle Rus devletini dava etmişti.

f2ab0f26b83340318be64fb89dccf401.jpeg

Davacı Pavlov ve arkadaşları, Rus mahkemelerinin devletin kirliliğe karşı bazı önlemleri aldığına dair kanıtlara dayanarak reddettiği davayı, 2009 yılında AİHM’e taşımıştı. AİHM, geçen Ekim ayında davacılar lehine karar verdi.

"HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEDE YETERLİ ÖZEN GÖSTERİLMEDİ

Mahkeme, Rus devletini, kentteki sanayiden kaynaklı hava kirliliği ile mücadelede yeterli özeni göstermediği ve davacıların sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını gerektiği gibi gözetmediği için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ‘özel yaşama ve aileye saygı’ hakkını güvence altına alan 8. maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile davacılara tazminat ödemeye mahkum etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.