Aikidoya engel yok

Aikidoya engel yok

Bu yıl 3. kez düzenlenen Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi ve Fuarı’na katılan “Aikido Engel Tanımıyor” takımı, engelli bireylerin de kendilerini spor teknikleriyle koruyabileceğini gözler önüne serdi.

Aikido Organizasyonu Derneği Başkanı Engin Ergin, “Türkiye’den sponsor bulursak amacımız 2020 Paralimpik Oyunları’nda Japonlara kendi sanatını biz Türkler olarak göstermek” dedi.

3. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi ve Fuarı’nda katılımcı olarak yer alan Aikido Engel Tanımıyor” takımı ziyaretçilerden ilgi gördü. Aikido Organizasyonu Derneği Başkanı Engin Ergin, sponsor bulmaları halinde 2020 Paralimpik Oyunları’nda Japonya’da gösteri yapmak istediklerini söyledi.

5. Dan 3. Kademe Aikido eğitmeni Engin Ergin engelli bir kişiye yapılan hakareti duyması üzerine 2011 yılında harekete geçtiğini belirterek, “Engelli insanlara kendilerini korumayı öğretmeye karar verdim. Ücretsiz olarak işitme, bedensel, görme, ortopedik engelli, Down sendromlu bireylere kendi aikido salonumu açtım. Salı ve perşembe günleri 19.00 – 20.00 arasında onlarla antrenman yapıyorum” dedi.

Şov takımı yaptık

Engelli gruplarıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Ergin, 2020’de Japonya’da gerçekleşecek Paralimpik Oyunları’na gitmeyi istediklerini söyledi. Ergin, “Engelli gruplarıyla aikido çalışıyoruz. Şov takımı yaptık. 2020’de Paralimpik Oyunları Japonya’da yapılacak. Türkiye’den sponsor bulursak amacımız Paralimpik Oyunları’nda Japonlara gösteri yapmak. Orada aikido müsabakası olmayacak. Biz bir gösteri yapmak istiyoruz. Arkadaşlarımız hazır. Mesela tekerlekli sandalyeli engelliye bir engelsiz saldırıyor. Aikidonun temel teknikleri olan şeylerle birlikte bu engelli olan birey kendini koruyor. Biz bu şovları göstereceğiz. MS hastası, ortopedik engelli, zihinsel engelli, işitme, görme engellilerden oluşan 12 kişilik bir takımımız olacak. Bunu 20 kişiye tamamlamayı umuyoruz. Karşısında da 12 engelsiz kişiyle şov yapacaklar. Bu dünyada olmayan bir takım.” dedi.

Kendimizi tanıtmak için buradayız

ENGELSİZMİR Kongresi ve Fuarı’na kendilerini tanıtmak için katıldıklarını belirten Ergin, “Aikoda öğrenecek engelli birey sayısının da artmasını diliyoruz. 20’si takımda olacak toplam 50 kişilik bir grupla çalışmak istiyoruz. Öğrettiğimiz Japonca ile istihdama da katkı veriyoruz. Bu şekilde bir Japon firmasında engelli olarak işe girebilecekler.” diye konuştu.

Öksüz: Sokaklar masum değil

Aikido Engel Tanımıyor takımında yer alan Hayal Öksüz, “Normalde ev hanımıyım. Akülü sandalyeme sahip olduktan sonra yaşantım değişti. Birçok sosyal aktivitede yer alıyorum. 2013 senesinde ilk ENGELSİZMİR Kongresi’nde Engin Ergin’i aikido yaparken, engelli ile çalışırken gördüm. Beni de mindere çağırdılar, birkaç hareket gösterdiler. Biz engellilerin kendimizi savunmaya ve korumaya çok ihtiyacı var. Sokaklar herkesin zannettiği kadar masum değil. Bulgaristan’a gittik kendi çabalarımızla. Orada seminerde Japon hocamıza kendimizi tanıttık, birçok ülkenin katıldığı seminerde ülkemizi tanıtarak milli olduk. Şuan siyah kuşaktayım, 1. Dan oldum. Ömrüm, sağlığım yettiği sürece aikido yapacağım” dedi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.