AK Parti'den depremzedeler için önerge!

AK Parti'den depremzedeler için önerge!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti grubu, depremzede 25 aile için Büyükşehir Meclisi kararının çıkması halinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca konut ve çevre düzenlenmesi yapılacağı belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti grubu adına önerge veren Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ve Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, daha önce verdiği sözleri hatırlatarak, Bayraklı Belediyesi’nden Büyükşehir’e geçen trafo alanına, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı sonrası konut ve çevre düzenlemesini yerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yapılacağını belirterek, bir an önce harekete geçilmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı birinci oturumunda AK Parti Grubunca verilen önergede şunlar ifade edildi; ‘’30.10.2022 tarihinde yaşanan deprem sonucu 25220 ADA 1 Parselde yıkılan binalar yerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yeni konutlar yapılmıştır. 1. Proje alanı olarak inşa edilen yapılarda kura sonucunda 27 aile açıkta kalmıştır. Bölgedeki farklı konutlara yapılan yerleştirmeler sonucu 2. Projeden 16 aile açıkta kalmıştır. Bu kişilere 3. proje alanındaki kuradan açıkta kalan 9 aile eklemiştir. Bu 25 aile TOKİ tarafından rezerv alanda yapılan konutlardan hak sahibi olma imkanları varken yaşadıkları bölgeden ayrılmak istememektedir. 1. Proje alanı yanında 25144 ADA 2 Parsel de bulunan TEİAŞ tarafından inşa edilmek istenen TEİAŞ Trafo Merkezi’nin yapımı, mahalle sakinleri tarafından yapılan itirazlar sonucunda durdurulmuştur. İnşaat alanı hali hazırda mevcut ve yerindedir.

ozgur-hizall.jpg

Depremzedeler, bu mahallede mevcut trafo inşaat alanı olarak belirlenen yerde depremzedeler için ev yapılması hususunda birçok dilekçe vermiş ve girişimde bulunmuştur. Bahse konu alan ilk önce TEİAŞ’a ait olduğu için TEİAŞ ile Bayraklı Belediyesi arasında bir takas ya da başka bir arazi gösterilmesi şartı ile değişimi planlandı. Depremzedelerin Bayraklı Belediye Başkanı Sayın Serdar Sandal ile yapılan görüşmede; arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini ve bu alana, depremzedelere verilmek üzere bina yapılması ile alakalı Bayraklı Belediyesinin elinden ne geliyorsa yapacağı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacaksa trafo alanından yer verilmesi ile ilgili de Meclis toplantısında dile getirileceği iletilmiştir.

Bununla birlikte; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, 8 Temmuz 2022 tarihinde İZDEDA Başkanı ile yaptığı görüşme sonrasında, bir siteye verdiği demeçte, depremzedelere ‘tek yetkili sizsiniz’ demişti. İZDEDA’nın Sayın Başkandan trafo alanından 25 aile için bir binalık yer istediği ve Tunç Soyer Başkanın da konuya sıcak baktığı yazılmıştır. Depremzedeler, kura sonrası açıkta kalan 25 aile olarak yıllarca yaşamış oldukları mahalleden ayrılmak istememektedir. Bu konu ile ilgili de TEİAŞ yetkilileri, Bayraklı Belediyesi ve binayı yapacak olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı dahil her birim ve kurumda yapılan görüşmelerde olumlu cevaplar alan depremzedeler, son aşama olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararına bırakılan bu konunun bir an önce sonuçlanmasını ve artık kendileri için de bir şeylerin yolunda gitmesini istemektedir.

İzmir Büyükşehir Meclis Toplantısı sonucunda bu konu ile ilgili olur verilmesi durumunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ, meclis onayından geçtiği takdirde 25144 PADA 2 Parsel de mevcutta bulunan (TEİAŞ Trafo Merkezi Arazisi) arazi üzerine 25 dairelik 1 bina yapılacak şekilde, 600-700 metrekare bir alanın verilmesi durumunda çevre düzenleme dahil hepsini yapacaklarını belirtmiş, bu konuda tüm kurum ve makamlar ile yapılan görüşmelerde mutabık kalınmıştır. 25 deprem ve kura mağduru hak sahipleri adına gerekenin ivedilik ile yapılmasını meclisten arz ederiz.’’

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.